Minilex - Lakipuhelin

Onko lahja ennakkoperintöä


>> Lakipuhelin neuvoo vuosien kokemuksella - Soita 0600 12 450 >>

Ennakkoperintöä on kaikki mitä vainaja on rintaperilliselleen antanut eläessään ja se vähennetään perillisen perintöosasta. Suomessa on käytössä ennakkoperintöolettama. Yleisesti ottaen kaikki lahjat tulkitaan ennakkoperinnöksi. Tavanomaisen lahjan ei katsota olevan ennakkoperintöä jos lahjan antaminen on tapahtunut yli kolme vuotta ennen vainajan kuolemaa. Tavanomainen lahja on suhteessa vainajan omaisuuteen. Henkilön varakkuus vaikuttaa siihen mitä pidetään tavanomaisena lahjana. 

Sitä onko kyseessä lahja vai ennakkoperintö arvioidaan muun muassa seuraavin perustein. Lahjanantajan tulee olla vainaja tai tämän puoliso. Lahjoituksen tulee olla vastikkeeton ainakin osin. Lahjansaajan tulee olla perillinen. Asian ratkaisee lopulta lahjanantajan tarkoitus. Lahjanantaja on saattanut tarkoittaa että lahjaa ei huomioida ennakkoperintönä. Lahjanantaja voi myös testamentissaan mainita onko tietty lahjoitus ennakkoperintöä vai ei.

Perillisten on hyvä ottaa huomioon, että kunkin perillisen tulee erikseen vedota ennakkoperintöön jotta se huomioidaan perinnönjaossa. Ennakkoperintöön vetoamalla tulee lahjansaajalle vastuu ennakkoperintöolettaman kumoamisesta. Hänen tulee näyttää toteen että saamaansa lahjaa ei ole tarkoitettu ennakkoperinnöksi mikäli haluaa ettei hänen perintöosaansa vähennetä. Ennakkoperintöön ja lahjoituksiin liittyy niin verotuksellisia kuin perinnönjakoon vaikuttavia asioita. Oikean tiedon varmistamiseksi ota yhteyttä lakipuhelimeen. 

Soittamalla lakipuhelimeen saatat säästää helposti jopa tuhansia euroja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

 

Selaa lakitietoa