Minilex - Lakipuhelin

Ennakkoperinnön huomioiminen perinnönjaossa

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Perinnönjako on toimitus, jossa kuolinpesän omaisuus jaetaan pesän perillisten kesken. Ennakkoperinnöllä tarkoitetaan lahjoitusta tai muuta lahjanluontoista etuutta, jonka perittävä on elinaikanaan antanut perilliselleen. Ennakkoperinnöt otetaan huomioon perinnönjaossa siten, että laskennalliseen jäämistöön lisätään ennakkoperintöjen arvo ja tämän jälkeen lasketaan perintöosat. Tästä on säädetty melko yksityiskohtaisesti perintökaaren 6 luvussa. Ennakkoperintöjä ei oteta perinnönjaossa huomioon automaattisesti, vaan niihin tulee nimenomaisesti kunkin perillisen erikseen vedota. 

Tavanomaisia vanhemmille lapsista aiheutuvia kustannuksia, joita voivat olla muun muassa elatus-, koulutus-, ja kasvatuskustannukset, ei lähtökohtaisesti katsota ennakkoperinnöksi. Erityisen suuria koulutukseen uhrattuja kustannuksia voidaan kuitenkin pitää ennakkoperintönä, erityisesti, jos ne ovat suuria myös perheen taloudelliset olot huomioon ottaen ja vanhemmat ovat avustaneet lasta vielä tämän tultua täysi-ikäiseksi. Perittävä voi toisaalta myös testamentilla määrätä, että rintaperillisen perinnöstä on tehtävä vähennys hänen koulutukseensa, kasvatukseensa tai elatukseensa sijoitettujen erityisten kustannusten vuoksi. Lähtökohtaisesti tällaista määräystä on noudatettava, ellei sitä ole katsottava kohtuuttomaksi. Tavanomaisina pidettäviä lahjoja, kuten perheen taloudelliseen tilanteeseen nähden kohtuullisia syntymäpäivälahjoja, ei huomioida ennakkoperintönä.

Mikäli jommankumman puolison avio-oikeuden alaan kuuluvasta omaisuudesta on annettu puolisoiden yhteiselle rintaperilliselle ennakkoperintöä, on tämä ennakkoperintö vähennettävä ensin kuolleen puolison jättämästä perinnöstä. Tilanteissa, joissa koko arvon vähentäminen tästä toiselta puolisolta jääneestä perinnöstä on mahdotonta, tulee loppuosa vähentää toiselta puolisolta jääneestä perinnöstä. Mikäli kyse on vain toisen puolison lapselle annetusta ennakkoperinnöstä, joka on annettu avio-oikeuden alaisesta omaisuudesta, ennakkoperintö tulee vähentää saajan perintöosasta toisen puolison jälkeen. 

Mikäli ennakkoperintöä saanut perillinen kuolee ennen ennakkoperinnön antajaa, tulee ennakkoperinnön osuus vähentää hänen jälkeläisilleen kuuluvista perintöosista. Tapauksissa, joissa perintöä on jakamassa useampi sukuhaara, tulee ilman jälkeläisiä kuolleen ja ennakkoperintöä saaneen sukuhaaran edustajan ennakkoperintö vähentää kyseessä olevan sukuhaaran perintöosasta.

Ennakkoperintönä saatu omaisuus tulee perinnönjaossa arvostaa siihen arvoon, joka sillä oli, kun perillinen sen vastaanotti. Vastaanottohetken mukaisesta arvosta voidaan poiketa vain erityisten syiden takia. Perillisellä ei ole velvollisuutta palauttaa ylisuuren ennakkoperintönsä ja perintöosansa väliin jäävää erotusta kuolinpesään. Mikäli ennakkoperintöjen tai perintöosuuksien laskemisessa ilmenee epäselvyyksiä, on hyvä kääntyä lakimiehen puoleen.

Yhteenveto

  • Perinnön laskennalliseen jäämistöön lisätään ennakkoperintöjen arvo ja tämän jälkeen lasketaan perintöosat.
  • Tavanomaisia vanhemmille lapsista aiheutuvia kustannuksia, muun muassa elatus-, koulutus-, ja kasvatuskustannukset, ei lähtökohtaisesti katsota ennakkoperinnöksi, ellei siitä ole erikseen määräystä testamentissa.
  • Avioehdon alaan kuuluvasta omaisuudesta puolisoiden yhteiselle rintaperilliselle annettu ennakkoperintö on vähennettävä ensin kuolleen puolison jättämästä perinnöstä. Mahdollinen ennakkoperinnön ylijäämä vähennetään toisen puolison jääneestä perinnöstä.
  • Jos ennakkoperintöä saanut perillinen kuolee ennen ennakkoperinnön antajaa, ennakkoperinnön osuus vähennetään hänen jälkeläisilleen kuuluvista perintöosista.
  • Ennakkoperinnön arvoksi katsotaan se käypä arvo, joka sillä oli lahjoitushetkellä.
  • Perillisellä ei ole velvollisuutta palauttaa ylisuuren ennakkoperintönsä ja perintöosansa väliin jäävää erotusta kuolinpesään.

Summary in English

  • The value of preheritance is added to the hotchpotch of the inheritance and after that the inheritance parts are calculated.
  • Usual costs incurred by parents for children, such as maintenance, education, and upbringing costs, are essentially not considered preheritance, unless there is a separate provision for this in the will.
  • The preheritance given to the joint descendant of the spouses from the property falling under the marriage contract must first be deducted from the inheritance left by the deceased spouse. Any surplus of the preheritance is deducted from the remaining inheritance of the other spouse.
  •  If the heir who received the preheritance dies before the giver of the preheritance, the share of the preheritance is deducted from the inheritance shares belonging to their descendants.
  • The value of the preheritance is considered to be the fair value it had at the time of donation.
  • The heir does not have the obligation to return the remainder between their excessive preheritance and their share of the inheritance to the estate.

Kysymyksiä ja vastauksia

Olemme kustantaneet lapsemme koulutuksen, lasketaanko tämä ennakkoperinnöksi?

Oletuksena on, että tavanomaisia vanhemmille lapsista koituvia kustannuksia, kuten elatus-, kasvatus-, ja koulutuskustannuksia ei katsota ennakkoperinnöksi. Ennakkoperintö kuitenkin katsotaan tapauskohtaisesti perittävän taloudelliset olot huomioon ottaen. Lapsen koulutuksen kustantaminen voidaan siis katsoa ennakkoperinnöksi, jos kyseiseen koulutukseen on laitettu perheiden olosuhteisiin nähden huomattavat kustannukset. Toisaalta perittävä voi myös erikseen määrätä testamentissaan, että rintaperillisilleen käytetyt erityiset kustannukset koulutukseen ovat ennakkoperintöä. Ellei määräystä katsota kohtuuttomaksi, on sitä noudatettava, vaikka se rajoittaisi rintaperillisen lakiosaan.

Aiheesta muualla

 

    » Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »


    Vinkit

    • Ennakkoperintöä ei oteta perinnönjaossa huomioon automaattisesti, vaan niihin tulee nimenomaisesti kunkin perillisen erikseen vedota.

     

    - Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


    Pyydä tarjous lakipalvelusta

     

    Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




    Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
    Minilex.fi-palveluun.


     


    Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

    Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

    Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

    • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
    • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
    • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

    Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

    Aiheeseen liittyvät artikkelit


     

    Selaa lakitietoa

     

    [chatbot]