Minilex - Lakipuhelin

Ennakkoperintö ilman veroa

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Ennakkoperintö on lahja, jonka perittävä on antanut eläessään rintaperilliselle tai muulle perilliselle. Lahja arvioidaan ennakkoperinnöksi usein vasta lahjanantajan kuoleman jälkeen. Rintaperillisten kohdalla lahja oletetaan kuitenkin pääsääntöisesti ennakkoperinnöksi, ellei perittävä ole muuta määrännyt lahjakirjassaan, tai olosuhteiden perusteella on katsottava niin tarkoitetun.

 Perintö- ja lahjaverotuksessa on 2 luokkaa. Se, kumpaan veroluokkaan kuuluu, määräytyy saajan ja antajan sukulaisuussuhteen perusteella. Ensimmäiseen veroluokkaan kuuluvat siten aviopuoliso tai rekisteröidyn parisuhteen osapuoli, avopuoliso jonka kanssa on yhteisiä lapsia tai jonka kanssa lahjan antaja on aiemmin ollut avioliitossa tai rekisteröidyssä parisuhteessa sekä lahjanantajan ja tämän aviopuolison perilliset suoraan ylenevässä tai alenevassa polvessa eli lapset, lapsenlapset, vanhemmat jne. Toiseen veroluokkaan kuuluvat muut sukulaiset ja ulkopuoliset henkilöt.

Lahjaveroa on maksettava lahjoista, joiden arvo on 5000 euroa tai enemmän. Mikäli perittävä haluaa siis antaa perilliselleen ennakkoperintöä ilman lahjaveronmaksuvelvollisuutta, tulee lahjan arvon olla alle 5000 euroa. Ennen vuotta 2017, lahjan arvon raja oli 4000 euroa. Lahjoihin, jotka on saatu ennen vuoden 2017 uudistusta, sovelletaan aiempaa käytäntöä ja lahjaverotaulukkoa.

Perintö- ja lahjaverotuksessa veroasteikot ovat progressiiviset, eli asteittain kasvavat. Progressiivisuuden vuoksi laissa on säädetty toistuvien lahjojen sekä lahjojen ja perinnön yhteen laskemisesta. Jos jokainen lahja olisi muista riippumaton, olisi progressiivista verotusta liian helppoa kiertää. Tämän vuoksi kolmen vuoden aikana saatujen lahjojen arvot lasketaan yhteen, ja mikäli niiden yhteenlaskettu arvo on 5000 euroa tai enemmän, maksetaan niistä yhteisesti lahjaveroa lahjaverotaulukon mukaisesti. Jos jostain lahjasta on jo maksettu veroa, maksettu vero vähennetään yhteenlasketuista lahjoista maksettavaksi määrättävästä verosta. Tämä lahjojen yhteen laskeminen eli kumuloituminen koskee kuitenkin vain samalta antajalta saatuja lahjoja. Verovapaasti voi siis lahjoittaa alle 5000 euron arvosta lahjoja kolmen vuoden välein.

Perintöveroa on maksettava, jos perintöosuuden arvo on vähintään 20 000 euroa. Perintöverolta voi siis välttyä vain alle 20 000 euron perintöosuudella. Perintöveron voi kuitenkin välttää testamenttaamalla omaisuuden käyttöoikeuden sille, jolle haluaa antaa verovapaan perinnön ja omistusoikeuden jollekin toiselle. Lain mukaan perintöverotus on kytketty omistajanvaihdokseen ja muun kuin omistusoikeuden saanto ei siten ole veronalainen.

Ennakkoperinnön jakaminen on osa järkevää ja tehokasta verosuunnittelua, joten siihen liittyvissä epäselvyyksissä onkin syytä kääntyä lakimiehen puoleen.  

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »


Vinkit

  • Kolmessa vuodessa voi antaa verovapaasti lahjoja yhteensä alle 5000 euron arvosta
  • Perintövero on mahdollista välttää käyttöoikeuden testamenttaamisella

Varoitukset

  • Kolmen vuoden aikana annetut lahjat kumuloituvat, eli niiden arvot lasketaan yhteen ja lahjavero määräytyy yhteen lasketun arvon perusteella.

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]