Minilex - Lakipuhelin

Voiko ennakkoperintöä vaatia?

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Ennakkoperintö tarkoittaa lahjaa, jonka perittävä on antanut jollekin perillisistään ennen kuolemaansa ja joka myöhemmin otetaan huomioon perinnönjaossa saajansa saamana perintönä. Ennakkoperintö otetaan huomioon perinnönjaossa vain, jos joku perillisistä tätä vaatii. Lahjaa ei kuitenkaan katsota ennakkoperinnöksi, jos lahjanantaja eli perittävä on nimenomaisesti määrännyt, että lahjaa ei ole pidettävä ennakkoperintönä tai jos tilanteeseen soveltuu tietty lakisääteinen olettama siitä, ettei kyseessä ole ennakkoperintö. Ennakkoperintöinä ei myöskään pidetä antajansa taloudellisiin oloihin nähden tavanomaisia lahjoja.

Lahja perustuu aina antajansa vapaaehtoiseen luovutustoimeen, johon sisältyy hänen lahjoittamistahtonsa. Saaja ei voi vaatia lahjaa itselleen. Koska ennakkoperintö on lahja, ei perillinen voi vaatia sen saamista.

Vaikka perillisellä sinänsä olisi kuinka hyvä motiivi, ei hän silti voi vaatia ennakkoperintöä eikä myöskään lakiosaansa ennen perittävän kuolemaa. Jokainen täysivaltainen henkilö saa lähtökohtaisesti eläessään määrätä vapaasti omasta omaisuudestaan. Hän saa hallita, käyttää sekä lahjoittaa omaisuuttaan sekä tehdä siitä testamentin kenenkään tätä rajoittamatta. Niinpä ennakkoperintöä ei myöskään ole pakko antaa, vaikka joku perillisistä kuinka sitä vaatisi.

Ennakkoperintöön liittyvissä kysymyksissä on suositeltavaa ottaa yhteyttä lakimieheen.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]