Minilex - Lakipuhelin

Ennakkoperintö lapselle

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Perittävä voi elinaikanaan antaa ennakkoperinnön lapselleen eli rintaperilliselle tai muulle perilliselle. Useimmiten ennakkoperintöä koskevat säännöt tulevat kysymykseen, kun ennakkoperintöä on annettu rintaperilliselle, eli perittävän jälkeläiselle. Ennakkoperintö on oikeustoimena muodoltaan lahja, eli se on kokonaan tai suurimmaksi osaksi vastikkeeton (lahjanluoteinen kauppa).

Perittävän eläessään antama lahja rintaperilliselle katsotaan pääsäännön mukaan suoraan ennakkoperinnöksi ja on siten vähennettävä tämän perintöosasta varsinaisessa perinnönjaossa. Rintaperillisiä koskee siis ennakkoperintöolettama, eli rintaperilliselle annetut lahjat katsotaan suoraan ennakkoperinnöksi, ellei toisin määrätä.

Olettama on kuitenkin mahdollista myös kumota. Ensinnäkin perittävä voi määrätä, ettei lahja ole ennakkoperintöä. Perittävä, hänen eläessään, on ainoa joka voi määrätä lahjan ennakkoperintöluonteesta ja hän voi sitä koskevaa määräystä halutessaan myös muuttaa. Olennaista ennakkoperinnön arvioinnissa on siis lahjanantajan tarkoitus. Toiseksi on mahdollista vedota lahjan antamishetkellä vallinneisiin olosuhteisiin, joiden vuoksi kyse ei olisikaan ennakkoperinnöstä. Perittävä on voinut esimerkiksi antaa elinaikanaan kaikille lapsilleen samanarvoisen rahasumman, jolloin näitä lahjoituksia ei ole myöhemmin perinnönjaossa aihetta ottaa huomioon ennakkoperintönä.

Kaikkia rintaperillisille annettuja lahjoja ei arvioida ennakkoperintönä perinnönjaossa. Tavanomaisia lahjoja, jotka eivät ole olleet arvoltaan epäsuhdassa antajan varakkuuteen, ei vähennetä rintaperilliselle tulevasta perinnöstä. Lahjan tulee siis aina olla arvoltaan huomattava ja olosuhteisiin nähden epätavallinen, jotta se olisi ennakkoperintöä. Myöskään lapsen elättämiseen, kasvattamiseen, tai kouluttamiseen käytetty omaisuus ei ole ennakkoperintöä. Poikkeuksen muodostaa kuitenkin tilanne, jossa perittävä on käyttänyt lapsensa kouluttamiseen, perheen olot huomioon ottaen, erityisen suuria kustannuksia. Erityiset kustannukset voivat kohdistua esimerkiksi täysi-ikäisen jälkeläisen opiskeluun ulkomailla, joka voi olla kallista. Olosuhteisiin verrattuna kohtuullinen osa tällaisista kustannuksista voidaan katsoa lapsen saamaksi ennakkoperinnöksi.

Jos kysymyksessä on toisen aviopuolison antama lahja puolisoiden yhteiselle lapselle avioliiton aikana, on syytä olla tarkkana. Tilanteessa avio-oikeuden alaisesta omaisuudesta annettu lahja otetaan huomioon ennakkoperintönä ensiksi kuolleen puolison perunkirjoituksessa. Tällöin lahja vähennetään kokonaan yhteisen lapsen perinnöstä. Merkitystä tilanteessa ei ole sillä, onko lahjan antaja aikanaan ollut tosiasiassa ensiksi kuollut puoliso vai leski. Avio-oikeuden alaisesta omaisuudesta lapsipuolelle annettu lahjoitus vähennetään sen puolison perinnönjaossa, jonka jälkeläinen lahjansaaja on. Avio-oikeuden ulkopuolisesta omaisuudesta annettu lahja vähennetään pääsääntöjen mukaan sen antaneen puolison perinnönjaossa.

 

  

  

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »


Vinkit

  • Lapselle annettu lahja katsotaan ennakkoperinnöksi ennakkoperintöolettaman mukaan

Varoitukset

  • Avioliiton aikana annettuja lahjoja koskee erityinen sääntely

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]