Minilex - Lakipuhelin

Milloin lahjaa ei katsota ennakkoperinnöksi?

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Ennakkoperinnöllä pyritään turvaamaan perittävän omaisuuden mahdollisimman oikeudenmukainen jako perillisten kesken. Tämän vuoksi perintöä jaettaessa otetaan huomioon tietyt perittävän eläessään antamat lahjat. Lahja on omaisuutta, jonka henkilö antaa elinaikanansa toiselle henkilölle ilman korvausta. Mikäli lahja annetaan rintaperilliselle, eli esimerkiksi lapselle tai lapsenlapselle, katsotaan se pääsääntöisesti ennakkoperinnöksi (ennakkoperintöolettama). On kuitenkin useita tilanteita, joissa lahjaa ei katsota ennakkoperinnöksi.

 

Mikä on ennakkoperintö?

Ennakkoperintö on perittävän eläessään perilliselleen antama lahjoitus tai muu lahjaluontoinen etuus. Pääsääntöisesti ennakkoperintö on ennakkona vähennettävä perillisen perinnöstä, ellei muuta ole määrätty tai tarkoitettu. Ennakkoperintösääntelyllä pyritään ennen kaikkea varmistamaan, että rintaperilliset ovat yhdenvertaisessa asemassa perinnönjaossa.

 

Mitä tarkoittaa ennakkoperintöolettama?

Rintaperilliselle annettu lahja oletetaan ennakkoperinnöksi, mikäli muuta ei ole määrätty tai olosuhteisiin nähden ole otaksuttava tarkoitetun. Ottolapsi rinnastetaan tässä rintaperilliseen. Rintaperillisiä koskee siis ennakkoperintöolettama. Sen taustalla on ajatus siitä, ettei perittävä normaalitapauksissa halua suosia rintaperillistään tai ottolastaan toisten kustannuksella.

Olettaman voi kuitenkin kumota osoittamalla, että lahjan antajalla on ollut suosimistarkoitus. Ennakkoperintöolettaman kumoaa esimerkiksi tilanne, jossa perittävä on antanut kaikille perillisilleen yhtä suuren osan samanlaatuisesta omaisuudesta.

 

Tilanteita, joissa lahjaa ei katsota ennakkoperinnöksi

Lahjaa ei katsota ennakkoperinnöksi, jos

  • kaikki rintaperilliset ovat saaneet samansuuruiset lahjat
  • ainoa rintaperillinen on saanut lahjan
  • lahjanantaja on erikseen määrännyt esimerkiksi lahjakirjassa, ettei lahjaa oteta ennakkoperintönä huomioon

Mikäli lahja on annettu muulle perilliselle kuin rintaperillisille, ei lahjaa pääsääntöisesti katsota ennakkoperinnöksi, ellei perittävä ole erikseen määrännyt niin. Lisäksi tilanteissa, joissa lahja on annettu henkilölle, joka ei ole perittävän perillinen tai sijaantuloperillinen, lahja ei voi missään olosuhteissa tulla huomioon otetuksi ennakkoperintönä.

On tärkeää huomioida, että ennakkoperintöjärjestelmä on tahdonvaltainen. Tämä tarkoittaa sitä, että lahjan antaja voi aina itse määrätä tapauskohtaisesti, katsotaanko lahja ennakkoperinnöksi vai ei.

 

Yhteenveto

  • Ennakkoperintäsääntelyllä pyritään asettamaan rintaperilliset yhdenvertaiseen asemaan perinnönjaossa.
  • Mikäli lahja annetaan rintaperilliselle, eli esimerkiksi lapselle tai lapsenlapselle, katsotaan se ennakkoperintöolettaman mukaan pääsääntöisesti aina ennakkoperinnöksi .
  • Rintaperilliselle annettua lahjaa ei katsota ennakkoperinnöksi, jos perittävä on antanut kaikille lapsilleen samanarvoisen lahjan; perittävä on antanut lahjan ainoalle lapselleen; lahjanantaja on määrännyt lahjakirjassa, ettei kyseessä ole ennakkoperintö;  lahja on perittävän olosuhteisiin nähden tavanomainen
  • Kun lahja annetaan muille kuin rintaperillisille, ei lahjaa lähtökohtaisesti katsota ennakkoperinnöksi, ellei perittävä erikseen määrää toisin.
  • Lahja henkilölle, joka ei ole perittävän perillinen tai sijaantuloperillinen, lahja ei voi missään olosuhteissa tulla huomioon otetuksi ennakkoperintönä.

Summary in English

  • Preheritance aims to put natural heirs on an equal footing in the distribution of inheritance.
  • If a gift is given to a natural heir, it is generally considered to be a preheritance according to the presumption of preheritance.
  • A gift given to a natural heir is not considered  preheritance if the giver has given all  of their children a gift of equal value; has given a gift to their only child; has specified in the deed of gift that it is not preheritance; the gift is customary in relation to the circumstances of the giver.
  • When a gift is given to other than natural heirs, in principle the gift is not considered a preheritance, unless the giver separately determines otherwise.

Kysymyksiä ja vastauksia          

1. Miksi omaisuuden luovutus kannattaa ylipäätänsä määritellä lahjaksi tai ennakkoperinnöksi?

Omaisuuden luovutusta koskeva määrittely lahjaksi tai ennakkoperinnöksi tehdään yleisesti verotuksellisista syistä.

2. Voiko ennakkoperintömääräystä muuttaa myöhemmin?

Mikäli perittävä on esimerkiksi lahjakirjassaan määrännyt, että rintaperilliselle annettu lahja ei ole ennakkoperintöä, kyseisen määräyksen voi kumota myöhemmin testamentilla.

 

Aiheesta muualla

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »


Vinkit

  • Lahjan antaja voi aina itse määrätä tapauskohtaisesti, katsotaanko lahja ennakkoperinnöksi vai ei.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]