Minilex - Lakipuhelin

Mitä tarkoittaa ennakkoperintöolettama?


>> Lakipuhelin neuvoo vuosien kokemuksella - Soita 0600 12 450 >>

Ennakkoperintöolettamalla tarkoitetaan sitä, että rintaperillisen perittävältä saamaa lahjaa pidetään lähtökohtaisesti ennakkoperintönä ja se vähennetään perillisen saamasta perinnöstä. Perittävä voi kuitenkin määrätä, että lahjaa ei tule ottaa huomioon ennakkoperintönä. Olettama voidaan siis poistaa perittävän nimenomaisella määräyksellä. Olettama voi kumoutua myös silloin, kun olosuhteista käy ilmi, että perittävä ei ole tarkoittanut sitä noudatettavan. Perittävällä on mahdollisuus aina kuolemaansa saakka määrätä siitä, onko lahja ennakkoperintöä vai ei.

Ennakkoperintöolettama ei koske tavanomaisia lahjoja eikä koulutus- tai kasvatusmenoja. Koulutuksen katsotaan kuuluvan vanhempien elatusvelvollisuuden piiriin. Erityisen suuria koulutusmenoja voidaan kuitenkin pitää ennakkoperintönä, jos ne on maksettu 18-vuotta täyttäneen rintaperillisen puolesta. Esimerkiksi erityisen suuret vuosittaiset lukukausimaksut voidaan lukea ennakkoperinnöksi.

Ennakkoperintöolettama koskee vain rintaperillisiä. Poikkeuksena on lapsipuolelle annettu lahja avio-oikeuden alaisesta omaisuudesta. Tämä tulee vähennettäväksi hänen jako-osuudestaan eloon jääneen puolison kuoltua, jotta sukuhaarat olisivat keskenään saman arvoisessa asemassa.

Soittamalla lakipuhelimeen saatat säästää helposti jopa tuhansia euroja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

 

Selaa lakitietoa