Minilex - Lakipuhelin

Lapsenlapselle annettava ennakkoperintö

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Ihminen voi lahjoittaa omaisuutta vapaasti elinaikanaan. Lahjoitukset perillisille voidaan jälkeenpäin perinnönjaossa katsoa ennakkoperinnöiksi, ellei kyse ole tavanomaisista lahjoista kuten syntymäpäivälahjoista taikka lapsen koulutuksen tai elatuksen tukemisesta. Ennakkoperintöjä koskevan sääntelyn tarkoituksena on taata yhdenmukainen kohtelu kaikki niille perillisille, jotka ovat samassa asemassa perimysjärjestyksessä.

Mikäli perinnönjättäjä lahjoittaa omaisuuttaan rintaperilliselleen, saanto on tulkittava ennakkoperinnöksi, jollei lahjanantaja ole muuta määrännyt tai olosuhteiden perusteella ole katsottava tarkoitetun. Tällainen ennakkoperintöolettama koskee kuitenkin vain lähimmille perillisille tehtyjä lahjoituksia. Siten esimerkiksi isovanhemman lapsenlapselleen tekemää lahjoitusta tilanteessa, jossa isovanhemman oma rintaperillinen eli lapsenlapsen vanhempi vielä elää, ei ole katsottava ennakkoperinnöksi. Sen sijaan tilanteessa, jossa perinnönjättäjän rintaperillinen, eli lahjan saavan lapsenlapsen vanhempi, on kuollut, on lahjaa pidettävä lähtökohtaisesti ennakkoperintönä. Tämä johtuu siitä, että lapsenlapsi on tullut kuolleen vanhempansa sijaan perimysjärjestyksessä ja on isovanhempansa lähin elossaoleva perillinen.

Ennakkoperintöä ja sen huomioimista koskeva sääntely on tahdonvaltaista oikeutta. Tämä tarkoittaa, että säännökset voivat syrjäytyä tilanteissa, joissa lahjanantajan tahto on osoitettavissa. Tällaisessa ennakkoperintösäännösten syrjäytymistilanteessa on mahdollista, että yhtä perillistä tai sukuhaaraa suositaan muiden kustannuksella. Ennakkoperinnön antamisen lisäksi on myös muita tapoja siirtää omaisuutta sukupolven yli, esimerkiksi sukupolven ohittava testamentti ja perinnöstä luopuminen. Tapauskohtaisesti parhaimman vaihtoehdon löytämiseksi on suositeltavaa kääntyä asiantuntijan puoleen.

 

- Lakipuhelin neuvoo joka päivä klo 6 - 24 -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa