Minilex - Lakipuhelin

Lapsenlapselle annettava ennakkoperintö


>> Lakipuhelin neuvoo vuosien kokemuksella - Soita 0600 12 450 >>

Omaisuuden lahjoittaminen on mahdollista jo perinnönjättäjän elinaikana. Ennakkoperintöjärjestelmää koskevan sääntelyn (pääasiassa perintökaareen sisältyvä sääntely) tarkoituksena on pyrkiä takaamaan yhdenvertainen kohtelu kaikki niille perillisille, jotka ovat samassa asemassa perimysjärjestyksessä. Mikäli perinnönjättäjä lahjoittaa omaisuuttaan rintaperilliselle eli omalle lapselleen, saanto on tulkittava ennakkoperinnöksi, mikäli lahjaa annettaessa ei ole määrätty toisin tai mikäli olosuhteiden perusteella ei ole katsottavissa toisin tarkoitetun.

                             Tällainen ennakkoperintöolettama koskee kuitenkin vain lähimmälle perilliselle tehtyjä lahjoituksia. Tämän periaatteen mukaisesti muun muassa isovanhemman lapsenlapselleen tekemää lahjoitusta tilanteessa, jossa isovanhemman oma rintaperillinen elää, ei ole katsottava ennakkoperinnöksi. Tilanteessa, jossa perinnönjättäjän rintaperillinen on sen sijaan kuollut, on lapsenlapselle annettua lahjaa pidettävä suoraan lain nojalla ennakkoperintönä. Tällaisessa tapauksessa perinnönjättäjän lähin perillinen on nimenomaan lapsenlapsi.

                             Säännökset, joiden avulla pyritään määrittämään ennakkoperinnön huomioon ottamista, ovat tahdonvaltaista oikeutta. Ennakkoperintösäännöksen soveltaminen voi syrjäytyä tilanteissa, joissa on osoitettavissa lahjan antajan käsitys siitä, kenelle hän haluaa lahjoittaa omaisuuttaan ja mitä hän pitää oikeana ja kohtuullisena. Tällaisessa ennakkoperintösäännösten syrjäytymistilanteissa on mahdollista, että yhtä perillistä tai sukuhaaraa suositaan muiden kustannuksella. Ennakkoperinnön antamisen sijaan on mahdollista käyttää myös muita vaihtoehtoja omaisuuden siirtämiseen sukupolven yli. Tällaisia vaihtoehtoja ovat sukupolven ohittava testamentti ja perinnöstä luopuminen. Tapauskohtaisesti parhaimman vaihtoehdon löytämiseksi on suositeltavaa kääntyä asiantuntijan puoleen.

 

Soittamalla lakipuhelimeen saatat säästää helposti jopa tuhansia euroja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

 

Selaa lakitietoa