Minilex - Lakipuhelin

Konkurssiasiamies ja julkisselvitys

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Konkurssiasiamiehen tehtävänä on seurata konkurssipesien ja julkisselvityspesien toimintaa ja valvoa, että pesiä hoidetaan hyvän pesänhoitotavan mukaisesti. Konkurssiasiamiehellä on myös erityinen velvollisuus neuvoin ja ohjein kehittää hyvää pesänhoitotapaa.

 

Konkurssiasiamiehellä on keskeinen rooli silloin, kun konkurssipesän hoito siirtyy pesänhoitajalta julkisselvitykseen, jossa pesänhoitajan korvaa julkisselvittäjä. Konkurssiasiamiehellä on yksinomainen oikeus tehdä aloite julkisselvitykseen siirtymisestä. Jos tuomioistuin harkitsee julkisselvityksen tarpeelliseksi, se päättää selvityksen aloittamisesta, jonka jälkeen konkurssiasiamies määrää julkisselvittäjän. Käytännössä julkisselvittäjänä toimii asianajaja. On erittäin yleistä, että konkurssiasiamies määrää julkisselvittäjäksi pesänhoitajan, joka on jo hoitanut konkurssipesää. Syynä tälle on se, että julkisselvittäjäksi on tavanmukaista määrätä henkilö, jolla on tarpeeksi hyvä ja laaja asiantuntemus kyseessä olevasta konkurssipesästä sekä konkurssilainsäädännöstä yleisesti.

 

Konkurssiasiamies ja julkisselvittäjä sopivat julkisselvityksen aikana tehtävistä toimista ja kustannusarvioista.  Konkurssiasiamies siis päättää julkisselvityksen vaatimien korvausten maksamisesta valtion varoista. Konkurssiasiamies myös vastaa julkisselvittäjän valvonnasta. Julkisselvitys on siis konkurssiasiamiehen valvonnassa ja tämän varoilla suoritettava konkurssimenettely.

 

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »Selvitä lakiasiasi heti

Lakiasiat kannattaa aina selvittää heti, ainakin itselle. Lakipuhelimen juristit selventävät oikeutesi ja velvollisuutesi sekä antavat neuvoja kuinka sinun tulisi asiassasi toimia. Näin toimimalla estät ennakolta ongelmien ja riitojen syntymisen tai niiden pahentumisen.

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »Hänellä on oikeus antaa julkisselvittäjälle ohjeita ja määrätä tavasta, jolla julkisselvittäjän on tehtävä selkoa toiminnastaan. Konkurssiasiamies voi myös peruuttaa julkisselvittäjälle antamansa määräyksen, jos siihen on syytä.

 

Julkisselvitys voi päättyä kahdella eri tavalla. Yleisimmin julkisselvitys päättyy lopputilitykseen, jonka julkisselvittäjä antaa konkurssiasiamiehelle. Tässä lopputilityksessä julkisselvittäjä ja konkurssiasiamies voivat vielä sopia keskeneräisten asioiden hoitamisesta lopputilityksen jälkeen. Toinen, ja hieman harvinaisempi tapa, päättää julkisselvitys on palauttamalla konkurssimenettely velkojien hallintoon. Tätä konkurssimenettelyn palauttamista voi hakea konkurssiasiamies, mutta sitä voivat hakea myös luonnollisesti velkojat. Näiden lisäksi konkurssiasiamiehellä on myös oikeus tehdä esitys konkurssin raukeamisesta.

 

Lisätietoja julkisselvityksestä sekä konkurssiasiamiehestä voi hankkia Minilexin "Lakitieto" -osiosta, taikka soittamalla Minilexin lakipuhelimeen.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


 

Selaa lakitietoa