Minilex - Lakipuhelin

Julkisselvityksen kustannuksista vastaaminen

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Valtioneuvoston lausunto vuodelta 2002 antaa ymmärtää, että tarkkaa ennakkoarviointia julkisselvityksen kustannuksista on melkeinpä mahdotonta tehdä. Tarkoituksena tällä lausunnolla oli määrittää, miten kustannukset jakautuvat konkurssiasiamiehen vastuulle, sekä muutenkin valtiolle. Julkisselvittäjälle suoritetaan kohtuullinen palkkio sekä korvaus muista tarpeellisista pesänhoidosta johtuneista kustannuksista. Vaikka valtioneuvosto antoi jonkinlaisen suuntaa antavan ohjeistuksen kustannusten määrästä, ei mitään tarkkaa summaa voida määrittää julkisselvitykselle. Valtioneuvoston mukaan julkisselvitysten kustannusten tulisi pysyä 7000 ja 20 000 euron välillä, vaikkakin tämä määrä voi vaihdella huomattavasti tapauksesta riippuen.

 

Julkisselvityksen kustannuksista vastaa normaaliin tapaan konkurssipesä. Jos konkurssipesän varat eivät riitä kustannusten kattamiseen, kustannuksista vastaa toissijaisesti valtio. Valtio ei normaalisti kuitenkaan vastaa niistä kustannuksista, jotka ovat syntyneet varsinaisesta konkurssimenettelystä ennen julkisselvitykseen siirtymistä. On siis mahdollista, että valtio ei vastaa aivan kaikista veloista, jotka konkurssipesälle on syntynyt. On tärkeää pitää mielessä, että pesään saattaa kertyä menettelyn edetessä lisää varoja, jotka suunnataan kuitenkin valtiolle. Valtio siis perii takaisin maksamansa kustannukset ennen kuin velkojille maksetaan jako-osuuksia.

 

Kertauksen vuoksi on vielä huomattava, että kuten ensimmäisessä kappaleessa mainitaan, valtion varoista suoritetaan julkisselvitysmenettelystä aiheutuneiden kustannusten lisäksi palkkio julkisselvittäjälle sekä muut mahdolliset korvaukset muista kustannuksista. Toki on myös runsaasti tapauksia, joissa konkurssipesään ilmenee myöhemmin varoja, joista saadaan maksettua velkojille jako-osuuksia niin, että valtio ei ole joutunut käyttämään varojaan julkisselvitysmenettelyyn ollenkaan tai erittäin vähän.

 

Kustannustehokkuusperiaatteen mukaisesti myös julkisselvityksessä konkurssikustannukset on pyrittävä pitämään mahdollisimman alhaisina ja velkojille maksettavat osuudet on maksimoitava. Julkisselvityksessä mahdollisesta korvauksen maksamisesta päättää konkurssiasiamies. Toisinaan julkisselvitystä edeltävässä konkurssimenettelyssä velkoja on saattanut ottaa menettelystä aiheutuvat kustannukset vastattavikseen. Velkojalla on mahdollisuus saada korvaus tällaisista kustannuksista, jos konkurssiasiamies niin päättää ja konkurssipesän varat riittävät korvauksen maksamiseen. Velkojalla on vastaavanlaisissa tilanteissa myös rajoittamismahdollisuus oman sitoutumisensa osalta. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että velkojalla on halutessaan oikeus ottaa ainoastaan osa konkurssimenettelyn kustannuksista vastuulleen eli velkojalla ei ole velvollisuutta ottaa vastatakseen kaikkia kustannuksia. 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]