Minilex - Lakipuhelin

Käräjäoikeus ensimmäisenä oikeusasteena

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Käräjäoikeudet ovat yleisiä alioikeuksia, jotka ratkaisevat ensimmäisenä oikeusasteena rikos-, riita- ja hakemusasioita. Suomessa on 1.1.2019 lukien 20 käräjäoikeutta. Käräjäoikeudet käyttävät tuomiovaltaa tuomiopiirinsä alueella, joka koostuu yhdestä tai useammasta kunnasta. Käräjäoikeuksilla, joilla on laaja tuomiopiiri, on alueellaan useampi istuntopaikka.

Käräjäoikeuden lainoppineita jäseniä ovat laamanni ja käräjätuomarit. Maallikkojäseninä käräjäoikeuksissa ovat lautamiehet. Käräjäoikeuden kokoonpano riippuu käsiteltävästä asiasta ja käsittelyn vaiheesta. Käräjäoikeudessa voi olla varsinaisten virkatuomareiden lisäksi tuomioistuinharjoittelua eli auskultointia suorittavia lakimiehiä, joita kutsutaan käräjänotaareiksi. Auskultoinnin suorittaneita lakimiehiä eli varatuomareita, jotka työskentelevät käräjäoikeudessa pyrkiäkseen tuomarin uralle, kutsutaan käräjäviskaaleiksi.

Käräjäoikeudessa asiat käsitellään joko istunnossa tai kirjallisessa kansliamenettelyssä asian laadusta riippuen. Käräjäoikeuden kanslia voi antaa neuvoja menettelyllisissä kysymyksissä, kuten määräaikojen suhteen.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


 

Selaa lakitietoa