Minilex - Lakipuhelin

Lautamiehet ovat maallikkotuomareita

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Käräjäoikeuksissa eräiden rikosasioiden sekä maaoikeusasioiden ratkaisuun osallistuvat varsinaisten käräjätuomareiden lisäksi myös lautamiehet. Lautamiehet ovat kunnanvaltuuston neljän vuoden toimikaudeksi valitsemia maallikkotuomareita, jotka valitaan kunnista niin, että he mahdollisimman tasapuolisesti edustavat kunnan väestön ikä-, elinkeino-, sukupuoli- ja kielijakautumaa. Oikeusministeriö vahvistaa kussakin kunnassa valittavien lautamiesten määrän, joka riippuu kunnan asukasmäärästä niin, että jokaisessa kunnassa valitaan kuitenkin vähintään kaksi lautamiestä. Lautamiehillä ei ole oikeustieteellistä tutkintoa, vaan he ovat sananmukaisesti maallikkotuomareita. Lautamiehiksi valittaville on säädetty kuitenkin eräitä kelpoisuusedellytyksiä.

Lautamieheksi valittavan on oltava Suomen kansalainen, joka ei ole konkurssissa, jonka toimintakelpoisuutta ei ole rajoitettu ja jota on pidettävä sopivana toimimaan lautamiehenä. Iältään lautamiehen tulee olla vähintään 25-vuotias ja alle 65-vuotias. Lautamiehenä ei voi toimia henkilö, jolla on virka tuomioistuimessa tai rangaistuslaitoksessa, ei myöskään ulosotto-, syyttäjä-, asianajaja- tai poliisitehtäviä tai muuta asianajoa ammatikseen hoitava henkilö. Jos lautamies menettää kelpoisuutensa tai muuten tulee sopimattomaksi lautamiehen tehtävään, käräjäoikeus vapauttaa hänet tehtävistään tai määrää, ettei lautamies saa määräaikana hoitaa lautamiehen tehtäviä. Lautamiehet eivät ole virkamiehiä, mutta he ovat maallikkotuomarin roolissaan kuitenkin virkavastuun velvoittamia. Myös lautamiehet vannovat tuomarin valan tai antavat sitä vastaavan vakuutuksen.

Lautamieskokoonpanossa asioita käsiteltäessä puheenjohtajana toimii käräjäoikeuden vakinainen tuomari ja lautamiehiä on yleensä kolme. Jokaisella lautamiehellä on yksi ääni kuten varsinaisella virkatuomarillakin. Heillä kullakin on siis itsenäinen päätösvalta ja tarvittaessa ratkaisu tehdään äänestämällä, jolloin enemmistön kanta ratkaisee. Äänten mennessä tasan rikosasioissa ratkaisuksi tulee syytetyn kannalta lievempi lopputulos, muissa asioissa puheenjohtajan kannattama mielipide.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]