Minilex - Lakipuhelin

Siviiliprosessuaaliset lautakunnat antavat suosituksia tai tuomioita

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Siviiliprosessuaalisia lautakuntia on pääasiassa kahdenlaisia. Ensimmäiseen ryhmään kuuluvat tuomiovaltaa käyttävät lautakunnat ja toiseen ratkaisusuosituksia antavat lautakunnat. Tuomiovaltaa käyttävät lautakunnat rinnastuvat erityistuomioistuimiin, kun taas ratkaisusuosituksia antavat lautakunnat pyrkivät ratkaisemaan asioita, joiden vieminen varsinaisiin tuomioistuimiin ei ole vielä välttämätöntä tai tarkoituksenmukaista.

Siviiliprosessuaalista tuomiovaltaa käyttävät lautakunnat ovat riippumattomia lainkäyttöelimiä, jotka toimivat tavallisesti ensimmäisenä muutoksenhakuasteena haettaessa muutosta viranomaisen tai vastaavan päätöksentekijän päätökseen. Tuomiovaltaa käyttäviä lautakuntia esimerkiksi sosiaaliturvan alalla ovat tapaturma-asioiden muutoksenhakulautakunta ensimmäisenä muutoksenhakuasteena vakuutusyhtiön päätöksestä lakisääteisen tapaturmavakuutuksen piiriin kuuluvassa asiassa sekä työeläkeasioiden muutoksenhakulautakunta työeläkeasioissa.

Ratkaisusuosituksia antavilla lautakunnilla ei ole tuomiovaltaa, mutta monilla aloilla niiden antamia päätöksiä kunnioitetaan ja noudatetaan vapaaehtoisesti. Tällaisia suosituksia antavia lautakuntia on erityisesti elinkeinotoiminnan alueella. Ratkaisusuosituksia antavat esimerkiksi kuluttajariitalautakunta ja liikennevahinkolautakunta.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


 

Selaa lakitietoa