Minilex - Lakipuhelin

Irtain omaisuus ja lahjakirja

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Kun irtainta omaisuutta luovutetaan korvauksetta, lahjanantajan tulee laatia lahjakirja, joka sitoo lahjanantajaa. Lahjakirja on vain lahjanantajaa oikeudellisesti sitova velvoitus lahjan luovuttamisesta. Tavallisen irtaimen omaisuuden kaupan ollessa kyseessä lahjakirjaa ei yleensä tarvitse laatia. Lahjakirja tulee kuitenkin yleensä kyseeseen silloin, kun lahjansaantia pyritään suojelemaan kolmannen osapuolen haltuun joutumiselta.

Jos lahjakirjalla pyritään suojelemaan lahjansaajaa velkojilta, lahjan luovuttamisesta on tehtävä lahjakirja ja se on ilmoitettava maistraatille. Tällöin ulosotto- tai konkurssitilanteessa lahjansaanto on suojattu eikä sitä voida takaisinvaatia. Erityisesti, jos lahjoituksen kohteena on lahjanantajan läheinen, kuten sukulainen, on tärkeää ilmoittaa maistraatille, jotta lahjakirjan suojavaikutus tulee voimaan. Mikäli lahjakirjalla pyritään sulkemaan pois lahjansaajan puolison avio-oikeus eli estämään puolison mahdollisuus vaatia lahjaa osana perintöä tai lahjoitusta, lahjakirjan laatiminen kahden esteettömän todistajan läsnä ollessa on tärkeää.

Lahjakirja tulee laatia kirjallisesti ja siihen on tärkeää merkitä lahjan antamisen päivämäärä, lahjanantajan ja -saajan tiedot allekirjoituksineen, sekä osapuolten väliset mahdolliset sukulaisuussuhteet. Lisäksi avio-oikeuden poissulkeminen on tärkeää merkitä. Jos lahjansaaja on lahjanantajan rintaperillinen, on hyvä mainita, onko kyse ennakkoperinnöstä. Mikäli mahdollista, lahja tulisi yksilöidä ja sen arvo ilmoittaa. Kahden esteettömän todistajan on allekirjoitettava lahjakirja. Käytännössä lahjakirjan laatiminen on harvinaista, kun kyseessä on verovapaasti luovutettava lahja, jonka arvo on alle 4 999 euroa.

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]