Minilex - Lakipuhelin

Avioehto ja irtain omaisuus

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Avioliittolain mukaan puolisoilla on oletuksena avio-oikeus toistensa omaisuuteen. Tämän seurauksena saattaa syntyä tarve poistaa avio-oikeus kokonaan tai rajoittaa sen vaikutusta avioehtosopimuksella. Avioehto on sopimus, jonka puolisot allekirjoittavat joko ennen avioliittoa tai sen aikana. Siinä sovitaan, ettei kummallakaan ole avio-oikeutta toisen omaisuuteen kokonaisuudessaan tai tiettyyn osaan omaisuudesta. Irtaimella omaisuudella tarkoitetaan esineitä, jotka eivät ole kiinteää omaisuutta, kuten tiloja, tontteja, yleisiä alueita ja metsämaita. Esimerkkejä irtaimesta omaisuudesta ovat taideteokset, autot ja asunto-osakkeet.

Avioehtosopimuksessa puolisot voivat määritellä, 1) että kummallakaan heistä ei ole avio-oikeutta toisen omaisuuteen, 2) tai ettei kummallakaan ole avio-oikeutta tiettyyn toisen omaisuuteen, 3) tai että toisella ei ole avio-oikeutta mihinkään toisen omaisuuteen tai tiettyyn osaan siitä. Näin ollen puolisot voivat sopia, että toisella tai kummallakaan ei ole avio-oikeutta toistensa irtaimeen omaisuuteen. Pätevänä ehtona on esimerkiksi pidetty ehtoa, joka määrittelee lahjana, perintönä tai testamentilla saadun irtaimen omaisuuden pysyvän avio-oikeuden ulkopuolella.

Jos sinua askarruttaa avioehtosopimuksiin liittyvät asiat, on suositeltavaa kääntyä lakimiehen puoleen asian asianmukaista selvittämistä varten.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]