- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -
Suomen paras lakipuhelin! Kiitos tästä palvelusta.
Irtaimella omaisuudella viitataan esineisiin, jotka eivät ole kiinteää omaisuutta, kuten tiloja, tontteja, yleisiä alueita ja metsämaita. Vastikeellinen luovutus kattaa kaupan ja vaihdon, kun taas vastikeeton luovutus viittaa perintöön, testamenttiin ja lahjaan.
Kauppalaki kattaa säännökset irtaimen omaisuuden luovutuksesta kauppatilanteissa, mikäli osapuolten välillä ei ole muuta sovittu. Tällöin osapuolina ovat kaksi luonnollista henkilöä tai kaksi elinkeinonharjoittajaa. Noutokaupassa tavara katsotaan noudettavaksi ostajan luona myyjän liikepaikassa. Toisaalta kuljetuskaupassa myyjä vastaa tavaran kuljettamisesta ostajalle. Tavaran luovutuksen tulee tapahtua kohtuullisessa ajassa kaupanteosta, ellei siitä ole erikseen sovittu. Myyjän vastaa niistä kustannuksista, jotka aiheutuvat tavaran ylläpidosta ennen luovutusta ja jotka eivät johdu ostajasta.
Irtain omaisuus voidaan saada myös lahjana, jolloin kyseessä vastikkeeton luovutus. Lahjaluonteista luovutusta sääntelee lahjanlupauslaki.
Henkilöllä, jolla on irtaimen omaisuuden omistusoikeus eli oikeus määrätä ja käyttää esinettä, on vapaus luovuttaa omaisuuden omistusoikeus toiselle. Luovuttaakseen irtainta omaisuutta, tulee henkilöllä olla joko omistusoikeus omaisuuteen tai vähintään omistajan suostumus omaisuuden jatkoluovutukseen. Omistusoikeus toimii perustana esineen edelleen luovuttamiselle.
Irtainta omaisuutta luovutettaessa on tärkeää ottaa huomioon verotusasiat. Jos omaisuuden luovutukseen liittyvät verokysymykset ovat epäselviä, on suositeltavaa kääntyä lakimiehen puoleen selventääkseen asiaa asianmukaisesti.
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.
Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.
Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:
Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.