Minilex - Lakipuhelin

Irtaimen omaisuuden panttaus

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Irtaimella omaisuudella voidaan vakuuttaa velkaa pantiksi. Irtaimella omaisuudella viitataan pääasiassa kaikkeen muuhun paitsi kiinteään omaisuuteen. Kiinteä omaisuus tarkoittaa omistusoikeutta kiinteistöihin, maa- ja vesialueisiin sekä mahdollisine rakennuksineen. Irtaimena omaisuutena pidetään mm. autoja, koruja, laskusaamisia ja asunto-osakeyhtiön osakkeita, sekä myös arvopapereita.

Irtaimen omaisuuden panttaus tulee tehdä niin, että se suojaa velkojan oikeutta saada korvaus pantattuna olevasta omaisuudesta. Irtain omaisuus voidaan pantata eri tavoilla riippuen pantattavasta omaisuudesta. Käytännössä tämä voi tarkoittaa joko käteispanttia, ilmoituksenvaraisen panttauksen tai kirjaamispanttauksen käyttöä.

Käteispanttina toimiessa irtain omaisuus siirretään pantinsaajan haltuun. Pantin haltuunotto tehdään siten, että myös ulkopuoliset havaitsevat panttauksen. Kun velallinen maksaa velkansa, saa hän esineen takaisin. Tämä toimii, kun pantattava esine on siirrettävissä.

Jos esinettä ei voida siirtää, voidaan panttaus toteuttaa ilmoituksenvaraisena. Tässä tapauksessa omaisuutta ei siirretä, vaan pantin haltija ilmoitetaan panttauksista. Tämän voi tehdä joko pantinantaja tai pantinsaaja. Tätä panttaustapaa käytetään esimerkiksi tavallisten velkakirjojen panttauksessa. Samoin, jos samaa omaisuutta pantataan useita kertoja, kutsutaan sitä jälkipanttaukseksi.

Tietyntyyppinen irtain omaisuus voidaan pantata kirjaamalla panttioikeus rekisteriin. Arvopaperit kirjataan arvopaperirekisteriin, jossa tehdään merkintä panttauksesta. Panttioikeus perustetaan kirjaamalla se rekisteriin. Samoin monia immateriaalioikeuksia voidaan pantata tekemällä merkintä immateriaalioikeuksien rekisteriin. Tämä voi sisältää esimerkiksi patentteja ja tavaramerkkejä.

On tärkeää arvioida tarkoin, minkälaista omaisuutta pantiksi hyväksytään. Samoin on varmistettava, että panttioikeus perustetaan oikein, jotta panttia vastaanottanut velkoja voi luottaa panttioikeuteensa. Lisätietoa erilaisista panttausmahdollisuuksista ja niihin liittyvistä riskeistä saa Minilexin lakimiehiltä.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]