Minilex - Lakipuhelin

Irtaimen omaisuuden omistusoikeus

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Irtaimen omaisuuden omistusoikeus viittaa henkilön oikeuteen hallita ja määrätä esineestä. Omistusoikeus antaa yleisesti täyden, muilta sulkevan oikeuden esineeseen.

Irtaimen omaisuuden osalta omistajana pidetään henkilöä, joka hallitsee esinettä. On kuitenkin tilanteita, joissa esineen haltija ei ole sen omistaja, eikä hänellä ole oikeutta esineen hallussapitoon. Esineen haltija voi esimerkiksi olla varastanut sen. Useimmissa tapauksissa esine on kuitenkin omistajan tai sille henkilölle, jolle omistaja on antanut oikeuden käyttää tai pitää hallussa esinettä. Tämän vuoksi sekaantumista esineen hallintaan pidetään omistusoikeuden loukkauksena. Esineen hallintaa suojataan, vaikka se olisi laitonta. Toisin sanoen esineen oikea omistaja ei voi itse ottaa esinettä takaisin, jos se on toisen, kuten naapurin, hallussa. Oikean omistajan tulee nostaa kanne tuomioistuimessa pyytääkseen esineen hallinnan palauttamista. Jos omistaja ryhtyy itse ottamaan hallintaa takaisin, se olisi omankäden oikeutta, vaikka hän olisi vain yrittänyt saada omansa takaisin.

Yksi poikkeus hallinnan suojaamisessa on niin sanotut itseaputilanteet. Sallitut itseaputilanteet viittaavat tilanteisiin, joissa irtain omaisuus on menetetty rikoksen kautta ja henkilö yrittää ottaa sen takaisin heti rikoksen tapahtumisen jälkeen. Itseapu on sallittua myös silloin, kun menetetty tai kadonnut omaisuus otetaan takaisin henkilöltä, joka pitää sitä oikeudettomasti hallussaan, eikä riittävää ja ajoissa saatavilla olevaa viranomaisapua ole.

Jos sinulla on kysymyksiä liittyen irtaimen omaisuuden omistusoikeuteen, on suositeltavaa ottaa yhteyttä Minilexin lakimiehiin.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]