- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -
Suomen paras lakipuhelin! Kiitos tästä palvelusta.
Luovutusvoitto syntyy, kun omaisuus myydään korkeammalla hinnalla kuin se on alun perin hankittu. Luovutusvoitto luetaan veronalaisten pääomatulojen joukkoon. Irtaimen ja kiinteän omaisuuden välillä ei ole suurta merkitystä luovutusvoiton verotuksessa. Irtainta omaisuutta ovat esimerkiksi asunto-osakkeet, arvopaperit, rahasto-osuudet ja muut irtaimet esineet, kuten autot. Kiinteää omaisuutta ovat esimerkiksi maapohja ja kiinteistöt.
Luovutusvoitosta verovelvollinen voi vähentää hankintamenon sekä voiton hankkimisesta aiheutuneet menot. Hankintamenoksi katsotaan irtaimen omaisuuden todellinen hankintahinta. Vaihtoehtoisesti voi käyttää hankintameno-olettamaa, jolloin luovutushinnasta vähennetään 20%. Jos irtainta omaisuutta on omistettu vähintään 10 vuotta, vähennys on 40%. Hankintameno-olettamassa voiton hankkimiseen liittyviä menoja ei voi vähentää erikseen. Hankintameno-olettaman käyttöoikeus on luonnollisilla henkilöillä, kotimaisilla kuolinpesillä sekä yhteisetuuksilla.
Luovutusvoitosta maksettava vero määräytyy pääomatulojen veroprosentin mukaan. Pääomaverokanta on 30% ja 30 000 euroa ylittävältä osalta 34%.
On tärkeää huomioida, että osa irtaimen omaisuuden luovutusvoitoista on verovapaita. Verovapaita ovat esimerkiksi luovutusvoitot, jotka ovat yhteensä enintään 1000 euroa verovuoden aikana. Lisäksi alle 5000 euron tavanomaisen koti-irtaimiston luovutusvoitot on säädetty verovapaiksi. Kuitenkin esimerkiksi autot tai arvokkaat taidemaalaukset eivät kuulu tavanomaiseen koti-irtaimistoon.
Jos haluat lisätietoja luovutusvoittojen verotukseen liittyen, on suositeltavaa ottaa yhteyttä lakimieheen.
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.
Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.
Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:
Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.