Minilex - Lakipuhelin

Irtaimen omaisuuden luovutusvoitto

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Luovutusvoitto syntyy, kun omaisuus myydään korkeammalla hinnalla kuin se on alun perin hankittu. Luovutusvoitto lasketaan veronalaisten pääomatulojen joukkoon. Erottelulla irtaimen ja kiinteän omaisuuden välillä ei ole suurta merkitystä luovutusvoiton verotuksessa. Irtainta omaisuutta ovat esimerkiksi asunto-osakkeet, arvopaperit, rahasto-osuudet ja muut irtaimet esineet, kuten autot. Kiinteää omaisuutta ovat esimerkiksi maapohja ja kiinteistöt.

Luovutusvoitosta voi verovelvollinen vähentää hankintamenon sekä voiton hankkimisesta aiheutuneet menot. Hankintamenona katsotaan irtaimen omaisuuden todellinen hankintahinta. Vaihtoehtoisesti voi käyttää hankintameno-olettamaa, jolloin luovutushinnasta vähennetään 20%. Jos irtainta omaisuutta on omistettu vähintään 10 vuotta, vähennys on 40%. Voiton hankkimiseen liittyviä menoja ei voi vähentää hankintameno-olettaman lisäksi. Hankintameno-olettaman käyttöoikeus on luonnollisilla henkilöillä, kotimaisilla kuolinpesillä sekä yhteisetuuksilla.

Luovutusvoitosta maksettava vero määräytyy pääomatulojen veroprosentin mukaan. On tärkeää huomioida, että osa irtaimen omaisuuden luovutusvoitoista on verovapaita. Esimerkiksi verovapaita ovat luovutusvoitot, jotka ovat yhteensä enintään 1000 euroa verovuoden aikana. Lisäksi alle 5000 euron tavanomaisen koti-irtaimiston luovutusvoitot on säädetty verovapaiksi. Kuitenkin esimerkiksi autot tai arvokkaat taidemaalaukset eivät kuulu tavanomaiseen koti-irtaimistoon.

Jos haluat lisätietoja luovutusvoittojen verotukseen liittyen, on suositeltavaa ottaa yhteyttä lakimieheen.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]