Minilex - Lakipuhelin

Huomioidaanko annettu ennakkoperintö jäämistöosituksessa?

» Lakipuhelin neuvoo kokemuksella - Soita 0600 12 450 »

Perittävän elinaikanaan perillisilleen antamat lahjat ovat yleensä ennakkoperintöä. Ennakkoperinnöiksi ei tosin katsota antajansa taloudelliseen tilanteeseen nähden tavanomaisia lahjoja kuten syntymäpäivälahjoja taikka koulutukseen tai elatukseen laitettuja kohtuullisia kustannuksia. Antajansa kuoleman jälkeisessä perinnönjaossa ennakkoperintö vähennetään saajansa perintöosasta.

Mikäli ennakkoperintö on annettu avio-oikeuden alaisesta omaisuudesta, se otetaan huomioon osituksessa, joka toimitetaan ensiksi kuolleen puolison jälkeen. Tällä pyritään poistamaan annetun ennakkoperinnön vaikutus avio-osaan. Periaatetta noudatetaan vain sellaisissa osituksissa, joiden syynä on puolison kuolema. Mikäli puolisoilla ei ole avio-oikeutta toistensa omaisuuteen ja osituksen sijasta suoritetaan omaisuuden erottelu, ei annetuilla ennakkoperinnöillä ole merkitystä.

Lahjanantajan kuoleman jälkeen hänen omaisuutensa säästöön lisätään kaikki hänen antamansa ennakkoperinnöt. Tämän jälkeen ositus toimitetaan normaalisti siten, että ennakkoperinnöt vähentävät perillisten saamaa osaa. Ennakkoperinnön antajana on voinut olla kumpi tahansa puolisoista. Itse perinnönjaossa ennakkoperintö vähennetään normaalisti saajansa perintöosuudesta.


- Lakipuhelin neuvoo joka päivä klo 6 - 24 -


Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »