Minilex - Lakipuhelin

Ennakkoperintö vai suosiolahja?

» Lakipuhelin neuvoo kokemuksella - Soita 0600 12 450 »

Ennakkoperinnöllä tarkoitetaan perittävän eläessään perilliselleen lahjoittamaa omaisuutta. Perillisen perittävältä saamat ennakkoperinnöt tulee vähentää hänelle jäämistöstä tulevasta osuudesta perittävän kuoleman jälkeisessä perinnönjaossa. Täten ennakkoperinnön antamisen tarkoituksena ei ole suosia sen saajaa muiden perillisten kustannuksella. Mikäli omaisuuden antamisella on ilmeisesti haluttu suosia jotakin perillistä tai tämän puolisoa muiden lakiosaperillisten kustannuksella, on kyseessä suosiolahja. Suosiolahjan määrittelyssä keskeistä on sen antajan suosimistarkoitus. Suosiolahjan antaja on usein kieltänyt lahjan huomioimisen ennakkoperintönä perinnönjaossa. Suosiolahjan määrä voidaan kuitenkin ottaa huomioon perinnönjaossa lisäämällä se laskennallisesti jäämistön. Tämä edellyttää, että jokin perillisistä vetoaa suosiolahjaan ja kykenee näyttämään toteen suosimistarkoituksen. 

Lahjanantaja ei voi testamentissa tai muutenkaan tehokkaasti määrätä, ettei tiettyä hänen tekemäänsä lahjoitusta voitaisi perinnönjaossa pitää suosiolahjana. Perillinen voikin aina vedota suosiolahjaan ja vaatimuksen menestyessä kasvattaa lakiosansa määrää. Käytännössä suosimistarkoituksen toteen näyttäminen voi osoittautua haasteelliseksi. Laki ei ole asettanut vetoamiselle aikarajaa, mutta oikeuskäytännössä ja -kirjallisuudessa rajana on pidetty noin 10 vuotta lahjoituksen tekemisestä. On huomattava, että suosiolahjaan voivat vedota vain perittävän rintaperilliset, eivät kaukaisemmat sukulaiset.

Suosiolahjan huomioon ottamisen tarkoituksena on turvata rintaperillisten keskinäinen yhdenmukaisuus. Perintöriitojen välttämiseksi ja oikeudenmukaisen lopputuloksen turvaamiseksi suosittelemme ongelmatilanteissa soittoa lakipuhelimeen. 


- Lakipuhelin neuvoo joka päivä klo 6 - 24 -


Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »