Minilex - Lakipuhelin

Ennakkoperintö vai suosiolahja?


>> Lakipuhelin neuvoo vuosien kokemuksella - Soita 0600 12 450 >>

Ennakkoperintö on perittävän eläessään antamaa omaisuutta, joka vähennetään perillisen osuudesta. Ennakkoperinnön tarkoituksena ei ole suosia ennakkoperinnön saajaa. Suosiolahjasta on kyse, mikäli omaisuuden antamisella on ilmeisesti haluttu suosia jotain perillistä tai tämän puolisoa muiden lakiosaperillisten kustannuksella. Suosiolahjan määrä otetaan huomioon perinnönjaossa. 

Suosiolahjana pidetään kaikkea sellaista joka suosii yhtä toisten kustannuksella. Vainaja ei voi testamentissaan määrätä, että tiettyä lahjoitusta ei pidetä suosiolahjana. Perillinen joka on kokenut vääryyttä, voi vedota suosiolahjaan ja näin kasvattaa lakiosansa määrää. Laki ei ole asettanut aikarajaa suosiolahjan vetoamiseen, mutta käytännössä rajana on pidetty noin 10 vuotta lahjoituksen hetkestä perinnönjakoon. Tätä vanhempiin lahjoituksiin vetoajan tulee näyttää toteen suosimistarkoitus muiden kustannuksella.

Suosiolahjan tarkoitus lainsäädännössä on turvata rintaperillisten yhdenmukaisuus. Ennen perintöriitojen alkamista ja oikeudenmukaisen lopputuloksen turvaamiseksi suosittelen soittamaan lakipuhelimeen. 

Soittamalla lakipuhelimeen saatat säästää helposti jopa tuhansia euroja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

 

Selaa lakitietoa