Minilex - Lakipuhelin

Ennakkoperintö rintaperilliselle

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Jokainen ihminen saa pääsääntöisesti määrätä omasta omaisuudestaan ja luovuttaa sitä miten haluaa. Omaisuuden lahjoittaminen läheisille, esimerkiksi lapsille, on hyvin yleistä. Lapset ovat vanhempiensa rintaperillisiä, joten  heille lahjoitettu omaisuus katsotaan perinnönjaossa yleensä ennakkoperintönä annetuksi. Luovutushetkellä lahjasta tulee aina maksaa lahjavero, myös tilanteessa, jossa on selvää, että lahjaa tullaan myöhemmin perinnönjaossa kohtelemaan ennakkoperintönä.

Myöhemmin perinnönjaossa rintaperillisen perintöosasta vähennetään hänen perittävältä saamansa ennakkoperinnöt. Mikäli perittävä on antanut ennakkoperintöä itsensä ja puolisonsa yhteiselle perilliselle, vähennetään ennakkoperintö ensiksi kuolleelta puolisolta jääneestä perinnöstä. Mikäli ennakkoperintö on arvoltaan niin suuri, että sitä ei voida vähentää ensiksi kuolleelta puolisolta jääneestä perinnöstä, vähennetään loppuosa toiselta puolisolta jääneestä perinnöstä hänen kuoltuaan.

Ennakkoperintö arvostetaan siihen arvoon, mikä sillä oli, kun saaja sen vastaanotti, ellei erityisistä asianhaaroista muuta johdu. On kuitenkin huomattava, että suinkaan kaikkia lahjoja, jotka rintaperillinen on perittävältä saanut, ei katsota välttämättä ennakkoperinnöiksi. Tavanomaisia lahjoja, joiden arvo ei ole epäsuhdassa antajansa oloihin, ei yleensä katsota ennakkoperinnöiksi. Myöskään tavanomaisia lasten koulutuksesta taikka elatuksesta aiheutuvia kustannuksia ei katsota ennakkoperinnöiksi. Jos lahjoja ei katsota ennakkoperinnöksi, ei niitä oteta myöskään perinnönjaossa huomioon.

Mikäli jollekin rintaperilliselle on annettu enemmän ennakkoperintöä kuin mihin hänellä olisi lakiosansa nojalla oikeus, ei hän ole velvollinen palauttamaan ylimenevää osaa pesään. Jos kuitenkin katsotaan, että rintaperillisen saama lahja on suosiolahja, tulee se lisätä laskennallisesti jäämistöön.

 Ennakkoperintöasiat voivat olla mutkikkaita ja niissä kannattaakin aina varmuuden vuoksi ottaa yhteys lakimiespuhelimeen.  

- Lakipuhelin neuvoo joka päivä klo 6 - 24 -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa