Minilex - Lakipuhelin

Ennakkoperintö ja sukupolvenvaihdos

» Lakipuhelin neuvoo kokemuksella - Soita 0600 12 450 »

Ennakkoperinnön huomioon ottaminen saattaa osoittautua ongelmalliseksi ja jopa epätarkoituksenmukaiseksi tietyissä tilanteissa, esimerkiksi yritystoiminnan sukupolvenvaihdoksessa. Sukupolvenvaihdoksella tarkoitetaan suunniteltua ja monivaiheista prosessia, jonka myötä yrityksen johtajuus, omistus ja osaaminen siirretään seuraavalle sukupolvelle. Yleensä seuraava yrittäjäsukupolvi koostuu rintaperillisistä.

Lähtökohtaisesti perillisen perittävältä tämän eläessä saamat lahjat tulee perinnönjaon yhteydessä vähentää hänelle tulevasta perinnöstä. Sukupolvenvaihdoksen yhteydessä tästä pääsäännöstä on kuitenkin mahdollista poiketa. Muunmuassa maatilojen ja vastaavien yritysten sukupolvenvaihdosten osalta oikeuskäytännössä on pidetty tietyin edellytyksin sallittuna alihintaan tapahtunutta kauppaa, vaikka järjestelyä ei oteta huomioon ennakkoperintönä tai suosiolahjana. On kuitenkin huomattava, että edes sukupolvenvaihdoksen erityinen tarkoitus ei poista automaattisesti suosimistarkoitusta kaikissa tilanteissa. Lisäksi rintaperillisten keskinäiseen asemaan vaikuttava yhdenvertaisuusperiaate saattaa vaikuttaa myös sukupolvenvaihdostilanteissa. Sukupolvenvaihdosta tulisikin pitää vain yhtenä kokonaisharkintaan vaikuttavana seikkana pohdittaessa sitä, onko kyse suosimistarkoituksessa tehdystä lahjoituksesta vai ei. 

Varsinaista sukupolvenvaihdosta edeltää usein pidempi vaihe, jossa osaamista siirretään pikkuhiljaa seuraavalle yrittäjäsukupolvelle. Tästä huolimatta sukupolvenvaihdoksen yhteydessä saatetaan törmätä ongelmiin, joiden selvittämiseksi on hyvä kääntyä asiantuntevien lakimiestemme puoleen.


- Lakipuhelin neuvoo joka päivä klo 6 - 24 -


Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »