Minilex - Lakipuhelin

Ennakkoperintö ja sopimus

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Sopimus elossa olevan henkilön jäämistöstä on pätemätön. Perilliset eivät siis myöskään voi keskenään, ennen perittävän kuolemaa, sopia jäämistön jaosta pätevästi. Ainoa tapa, jolla perittävä voi määrätä jäämistöstään eläessään on testamentti. Ennakkoperintö ei ole kuolemanvaraislahja.  

Kuolemanvaraislahjalla tarkoitetaan lahjaa, jonka täyttäminen on kytketty lahjanantajan kuolemaan. Kuolemanvaraislahjan kielto tarkoittaa sitä, että lahjaan ei saa liittää ehtoa, jonka mukaan lahja on täytettävä vasta lahjanantajan kuoltua. Muita kuolemaan liittyviä ehtoja lahjaan sen sijaan voi liittää. Lahjanantaja voi määrätä, että hänen antamansa lahja on otettava huomioon hänen kuoltuaan toimitettavassa perinnönjaossa saajan ennakkoperintönä tai että lahjaa ei oteta huomioon ennakkoperintönä. Tällä on merkitystä sen takia, että muun kuin rintaperillisen saamaa lahjaa ei pidetä ennakkoperintönä ilman tällaista nimenomaista tahdonilmausta. 

Lahjanantaja voi myös määrätä, että lahjansaajan on palautettava takaisin se osa ennakkoperinnöstä, joka ylittää perillisen perintöosan suuruuden. Ilman tällaista ehtoa ennakkoperinnön saajalla ei lain mukaan ole palautusvelvollisuutta. 

Rintaperilliselle eläessä annettu huomattava lahja katsotaan suoraan ennakkoperinnöksi ennakkoperintöolettaman mukaisesti. Lahjaa antaessa ei siis tarvitse tehdä sopimusta siitä, että kyseinen lahja on ennakkoperintöä ja siten otettava perinnönjaossa huomioon. Muulle perilliselle kuin rintaperilliselle lahjoitettaessa, tulee antajan määrätä lahja ennakkoperinnöksi, jotta se sellaisena otettaisiin huomioon. Ennakkoperintö ei siis ole minkäänlaisesta sopimuksesta riippuvainen. Perittävällä on kuitenkin aina oikeus määrätä lahja ennakkoperinnöksi tai päinvastoin määrätä, että lahja ei ole ennakkoperintöä.

Perittävän jäämistöstä ja sen jaosta ei siis myöskään voida tehdä päteviä sopimuksia tämän eläessä. Perittävän on mahdollista vaikuttaa perinnönjakoon ainoastaan testamentilla.

Varoitukset

  • Perittävän jäämistöstä ei ole mahdollista tämän eläessä pätevästi määrätä sopimuksella.

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]