Minilex - Lakipuhelin

Ennakkoperintö ja lakiosa

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Perinnönjaossa perillisen perintöosasta vähennetään kaikki ennakkoperinnöt, jotka hän on perittävältä saanut. Lähtökohtaisesti ennakkoperinnöksi katsotaan kaikki omaisuus, minkä perillinen on perittävältä ennen tämän kuolemaa saanut. Poikkeuksen muodostavat tavanomaiset lahjat sekä koulutukseen ja elatukseen käytetyt varat. Jotta ennakkoperintö huomioitaisiin perinnönjaossa, tulee kuolinpesän osakkaan taikka osakkaiden yhdessä siihen vedota.

Havainnollistetaan asiaa esimerkin avulla. Vainajalla on kaksi rintaperillistä ja hänen kuolinpesänsä arvo on 75 000 euroa. Toinen perillisistä on vainajan eläessä saanut tältä 25 000 euron arvoisen kesämökin. Lahjoitus katsotaan ennakkoperinnöksi ja otetaan siten perinnönjaossa huomioon. Kesämökin saaja saa 25 000 euroa kuolinpesästä ja toinen rintaperillinen 50 000 euroa. Näin molemmat ovat saaneet vainajalta tosiasiassa yhtä paljon omaisuutta.

Lakiosa on lain rintaperilliselle turvaama vähimmäismäärä vainajan omaisuudesta. Ennakkoperintö voi loukata lakiosaa, mikäli pesässä ei vainajan kuoltua ole varoja jaettavaksi muille rintaperillisille. Ennakkoperinnön saanut ei pääsääntöisesti ole velvollinen luovuttamaan saamaansa omaisuutta takaisin kuolinpesään. Hän voi kuitenkin joutua maksamaan muille rintaperillisille lakiosan täydennystä, mikäli he niin vaativat. Ennakkoperinnöt ja lakiosavaatimukset voivat aiheuttaa riittaa perillisten kesken, ja hankalissa tilanteissa onkin suositeltavaa turvautua lakimiehen apuun. 

- Lakipuhelin neuvoo joka päivä klo 6 - 24 -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa