Minilex - Lakipuhelin

Ennakkoperintö ja hallintaoikeuden pidättäminen

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Ennakkoperintö on perittävän eläessään rintaperilliselleen antama lahja, joka otetaan huomioon perinnönjaossa. Ennakkoperinnöt vähennetään saajansa perintöosuudesta.

Lahjanantaja voi näin halutessaan pidättää hallintaoikeuden lahjoittamaansa omaisuuteen. Tällöin hallintaoikeuden haltijalla on oikeus käyttää omaisuutta ja saada sen tuotto, vaikka itse omistus kuuluu toiselle henkilölle. Lahjoittaja voi pidättää hallintaoikeuden itselleen ja/tai yhdelle tai useammalle muulle henkilölle.

Hallintaoikeuden haltijalla ei ole oikeutta myydä omaisuutta. Kuten todettu, hänellä on oikeus omaisuudesta syntyvään tuottoon, mutta myös vastaveroisesti velvollisuus huolehtia siitä aiheutuvista kuluista, esimerkiksi veroista. Hallintaoikeudesta ei makseta korvausta omaisuuden omistajalle.

Hallintaoikeuden pidättämisestä otetaan yleensä maininta lahjakirjaan. Tämä on tärkeää erityisesti, mikäli hallintaoikeus on tarkoitus kirjata lainhuuto- ja kiinnitysrekisteriin.

Jos lahjoittaja pidättää hallintaoikeuden lahjoittamaansa omaisuuteen, lahjaveroa määrättäessä omaisuuden käyvästä arvosta vähennetään hallintaoikeusvähennys. Hallintaoikeusvähennyksen suuruuteen vaikuttavat lahjoittajan ikä sekä lahjoitetun omaisuuden vuosituotto. Hallintaoikeuden pidättäminen vähentää siten maksettavan lahjaveron määrää ja muodostaa merkittävän verosuunnittelukeinon. 

- Lakipuhelin neuvoo joka päivä klo 6 - 24 -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa