Minilex - Lakipuhelin

Alaikäisen työansiot

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Vajaavaltaisella eli tässä tapauksessa alaikäisellä on oikeus määrätä siitä, minkä hän on vajaavaltaisuuden aikana omalla työllään ansainnut, ja siitä, minkä edunvalvoja on antanut hänen vallittavakseen. Vajaavaltaisella on oikeus määrätä myös tämän omaisuuden tuotosta. Edunvalvoja on lain mukaan alaikäisen huoltaja.

Lain mukaan, jos alaikäinen käyttää oikeuttaan tavalla, joka on selvästi vastoin hänen etuaan tai jos siihen on ilmeinen vaara, edunvalvoja voi ottaa hoitoonsa alaikäisen omaisuutta siltä osin kuin se on tarpeen vajaavaltaisen edun suojaamiseksi. Jos toimenpide koskee kuitenkin vajaavaltaisen työansiota, siihen on hankittava holhousviranomaisen suostumus. Työansioihin voidaan rinnastaa myös esimerkiksi 17-vuotiaalle annettu työttömyyspäiväraha.

Alaikäisen itse hankkiman työansion käyttö on lähtökohtaisesti vapaampaa kuin muiden oikeustoimien tekeminen. Lain mukaan vajaa-valtainen voi tehdä oikeustoimia, jotka ovat olosuhteisiin nähden tavanomaisia ja merkitykseltään vähäisiä. Itse hankkimien ansioiden käyttämistä ei alaikäisten kohdalla ole sidottu edellä mainittuun vähämerkityksellisiin oikeustoimiin. Lähtökohta on, että varat ovat vapaasti alaikäisen vallittavissa.

Vajaavaltaisella ei ole lähtökohtaisesti velvollisuutta selvittää edunvalvojalleen, mihin hän käyttää varojaan, mutta edunvalvojalla on eräänlainen tarkkailuvelvollisuus. Kokoavasti voidaan siis sanoa, että alaikäinen saa käyttää työansioitaan vapaasti ilman vähämerkityksellisiin oikeustoimiin rajoittamista, mutta huoltaja saa puuttua varojen käyttöön, jos alaikäisen varojen käyttö on selvästi vastoin tämän omaa etua.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]