Minilex - Lakipuhelin

Edunvalvoja

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Edunvalvojan määrää holhousviranomainen tai käräjäoikeus. Edunvalvoja edustaa päämiestä eli edunvalvottavaa niissä asioissa, joissa hän ei ole itse kykenevä valvomaan etuaan tai hoitamaan asioitaan. Syy tällaiseen kykenemättömyyteen voi olla esimerkiksi alaikäisyys, vanhuus tai jokin terveydellinen syy.

Edunvalvojana toimii joko yleinen edunvalvoja (valtion virkamies) tai tehtävään soveltuva yksiyishenkilö, joka on antanut suostumuksena toimia edunvalvojana. Alle 18-vuotiaan edunvalvoja on automaattisesti tämän huoltaja tai huoltajat ilman eri määräystä holhousviranomaiselta tai käräjäoikeudelta. Huoltaja tai huoltajat, joilla tarkoitetaan tavallisesti vanhempia, toimivat siis alaikäisen edunvalvojina. Tuomioistuin saa kuitenkin vapauttaa huoltajan tästä tehtävästä ja määrätä muun henkilön alaikäisen edunvalvojaksi, jos se on tarvittavaa.

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »


Selvitä asiasi heti

Lakiasiat kannattaa aina selvittää heti, ainakin itselle. Lakipuhelimen juristit selventävät oikeutesi ja velvollisuutesi sekä antavat neuvoja kuinka sinun tulisi asiassasi toimia. Näin toimimalla estät ennakolta ongelmien ja riitojen syntymisen tai niiden pahentumisen.

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »


Edunvalvoja ei voi toimia edunvalvojana asioissa, joissa hänellä ja edunvalvottavalla voisi olla intressiristiriita. Tällaisia ovat esimerkiksi perintöön sekä päämiehen ja edunvalvojan väliseen kauppaan liittyvät asiat, ja tällöin edunvalvojan sijasta alaikäistä edustaa edunvalvojan sijainen. Lisäksi edunvalvoja on esteellinen asiaan, jossa vastapuolena on toinen henkilö, jota edunvalvoja myös edustaa, esimerkiksi sisarukset vastakkain.

Vinkit

  • Alaikäisen edunvalvojana toimii yleensä tämän huoltaja

Varoitukset

  • Edunvalvoja voi olla tietyissä tilanteissa esteellinen edustamaan päämiestään

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


 

Selaa lakitietoa