Minilex - Lakipuhelin

Lapsi ja edunvalvontaoikeudessa

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Alaikäinen lapsi on vajaavaltainen ikänsä nojalla. Lapsen etujen valvominen vaatii toisen henkilön edustamaan lasta tätä koskevissa asioissa. Lapsi edunvalvontaoikeudessa on siis asemaltaan edunvalvonnan alainen.

Lähtökohtaisesti alle 18-vuotiaan lapsen edunvalvonnasta vastaavat lapsen huoltajat. Tästä pääsäännöstä on säädetty laissa kuitenkin poikkeuksia, joiden nojalla lapselle voidaan määrätä erillinen edunvalvoja huoltajan sijaiseksi tai esimerkiksi vapauttaa huoltaja alaikäisen lapsensa edunvalvojan roolista. Lastensuojelullinen tilanne on sellainen, jolloin lapselle voidaan määrätä edunvalvoja huoltajan sijaiseksi, jos lapsen ja hänen vanhemman intressit ovat asiassa ristiriidassa.

Lapsen omaisuuden hoidosta vastaavat lähtökohtaisesti lapsen huoltajat hänen edunvalvojinaan. Omaisuuden hoitamiseen liittyy omaisuuden ilmoittaminen tarvittaessa holhousviranomaiselle. Lapsen omaisuus täytyy ilmoittaa holhousviranomaiselle silloin, kun omaisuuden määrä ei ole vähäistä. Tästä holhousviranomaiselle ilmoitettavasta omaisuudesta täytyy tehdä myös päätöstili. Jos omaisuutta ei tarvitse ilmoittaa holhousviranomaiselle, eli sen määrä on vähäistä, ei lapsen huoltajan tai muun edunvalvojan tarvitse tehdä holhousviranomaiselle päätöstiliä.

Lapselle huoltajista erillistä edunvalvojaa voivat hakea holhousviranomaisen lisäksi esimerkiksi lapsen huoltaja itse ja sosiaaliviranomainen. Edunvalvojan määräämistä alaikäiselle koskevassa asiassa on annettava alaikäiselle lapselle ja tämän huoltajalle mahdollisuus tulla kuulluksi.  

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


 

Selaa lakitietoa