- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -
Suomen paras lakipuhelin! Kiitos tästä palvelusta.
Esitutkinta on menettely, jossa viranomainen (poliisi) pyrkii selvittämään rikokseksi epäillyn tapahtuman olosuhteet. Alle 18-vuotiaalle lapselle tulee määrätä esitutkintaa varten edunvalvoja tiettyjen edellytysten täyttyessä. Edunvalvoja on määrättävä esimerkiksi silloin, kun voidaan perustellusti olettaa, että lapsen huoltaja, muu edunvalvoja tai muu laillinen edustaja ei voi puolueettomasti valvoa asianosaisen lapsen etua asiassa. Edellytyksenä on vielä, että tällainen edunvalvojan määrääminen ei ole selvästi tarpeetonta.
Esimerkki tilanteesta, jossa lapselle määrätään esitutkintaa varten edunvalvoja on tapaus, jossa lapsen huoltajan epäillään syyllistyneen lapseen kohdistuneeseen rikokseen. Toinen tyyppitilanne on päinvastainen, eli jossa lapsen epäillään syyllistyneen huoltajaan kohdistuneeseen rikokseen. Alaikäisen edunvalvoja voidaan siis esitutkinnassa myöntää alle 18-vuotiaalle rikoksen uhrille tai rikoksesta epäillylle.
Tuomioistuin määrää edunvalvojan esitutkintaa varten. Hakemuksen edunvalvojan määräämiseksi tekee rikosasian tutkinnanjohtaja edellytysten täyttyessä. Hakemuksen voi tehdä myös syyttäjä, holhousviranomainen tai sosiaaliviranomainen. Edunvalvontaa koskeva määräys on voimassa kyseisen rikosasian loppuun asti. Tämä tarkoittaa sitä, että määrätty edunvalvoja käyttää lapsen puhevaltaa myös asian syyteharkinnan, käräjäoikeuskäsittelyn ja mahdollisen muutoksenhakuvaiheen ajan, mikäli asia etenee näin pitkälle.
Lapsen lähtökohtaisen edunvalvojan eli tämän huoltajan sijainen on yleensä esitutkinnassa lapsen asioihin perehtynyt asiantuntija, asianajaja tai muu vastaa henkilö. Edunvalvojan tehtävänä on toimia lapsen äänenä, eli varmistaa, että lapsen oikeudet, näkemykset ja mielipiteet tulevat esitutkinnassa riittävästi otetuksi huomioon.
Edunvalvojaa ei täydy määrätä automaattisesti ristiriitatapauksissa, vaan edunvalvojan määräämisen hakemiseksi voidaan osaksi käyttää harkintaa. Esimerkiksi vähäinen rikos ilman vahingonkorvausvaatimusta voi olla sellainen tapaus, jossa edunvalvojan määrääminen voisi olla rikokseen nähden selvästi tarpeetonta. Jos edunvalvojalle on kuitenkin selvästi lapsen etu huomioon ottaen tarvetta, hakemus on tehtävä, ja tuomioistuimen on määrättävä edunvalvoja alaikäiselle.
Jos lapselle määrätään edunvalvoja esitutkinnassa, edunvalvonnasta aiheutuneet kustannukset, edunvalvojan palkkio ja kustannukset maksetaan valtion varoista.
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.
Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.
Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:
Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.