- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -
Suomen paras lakipuhelin! Kiitos tästä palvelusta.
Alaikäiset henkilöt ovat vajaavaltaisia suoraan lain nojalla. Tämä tarkoittaa, että lapset voivat tehdä sitovasti vain vähäisiä ja tavanomaisia oikeustoimia, eli he eivät voi esimerkiksi ostaa merkittävän kalliita esineitä. Alaikäisten omaisuus on kuitenkin suojattu lailla. Lapsen omaisuuteen, josta edunvalvojan on pidettävä huolta, lasketaan esimerkiksi lapselle annetut lahjat, hänelle maksetut vakuutus- tai muut korvaukset, hänen osuutensa kuolinpesästä, eläketulot sekä omaisuudesta saatu tuotto kuten korot.
Alle 18-vuotiaan lapsen edunvalvojia ovat lähtökohtaisesti hänen huoltajansa. Lapsen vanhemmat hallitsevat siis lapsen omaisuutta tämän puolesta, mikäli sen on katsottava olevan tarpeellista lapsen etujen suojaamiseksi. Kuitenkin yli 15-vuotiaan lapsen kesätyöansiot ovat lähtökohtaisesti tämän yksinomaisesti hallittavissa.
Edunvalvojana toimivan huoltajan on hoidettava lapsen omaisuutta sillä tavoin, että omaisuus ja sen tuotto voidaan käyttää päämiehen hyödyksi. Huoltaja-edunvalvojan tulee tunnollisesti pitää huolta päämiehen oikeuksista ja edistää hänen parastaan. Oman edun tavoittelu edunvalvonnassa ei siten ole sallittavaa menettelyä lapsen huoltajalta. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että huoltajan on käytettävä lapsen varallisuus tämän elinympäristöön ja koulutukseen liittyviin asioihin, ei omiin henkilökohtaisiin menoihinsa.
Lapsen omaisuutta voidaan alaikäisyyden aikana siis käyttää vain lapsen omaksi hyödyksi. Lapselle maksettavaa tukea voidaan kohtuullisissa määrin käyttää lapsen elatukseen eli tavanomaisiin elinkustannuksiin, mutta muuta lapsen omaisuutta ei voida ilman erityistä syytä käyttää näihin. Lapsella ei ikinä ole velvollisuutta osallistua varallisuudellaan vanhempiensa tai sisarustensa elatukseen.
Holhousasioiden rekisteriin lapsista merkitään vain ne, joilla on varallisuutta enemmän kuin 20 000 euroa tai joiden laskennallinen perintöosuus kuolinpesän bruttovaroista ylittää 20 000 euroa. Jos siis lapsen omaisuuden arvo nousee ylittäen 20 000 euron rajan, omaisuudesta on tehtävä oma-alotteisesti holhousviranomaiselle ilmoitus holhousasioiden rekisteriin merkitsemistä varten. Lapsen huoltajan tulee antaa holhousviranomaiselle vuosittain selvitys omaisuuden hoitamisesta.
Lapsen omaisuuden käyttöön tarvitaan holhousviranomaisen lupa siitä lukien, kun edunvalvonnasta on tehty rekisterimerkintä. Lupamenettelyssä arvioidaan, täyttääkö esimerkiksi lapsen puolesta tehty osakekauppa lain edunvalvonnalle asettamat vaatimukset.
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.
Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.
Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:
Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.