Minilex - Lakipuhelin

Alaikäisen testamentinsaajan edunvalvonta

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Alaikäinen on suoraan ikänsä perusteella vajaavaltainen, joten hänen etujaan testamentinsaajana valvoo edunvalvoja. Lähtökohtaisesti alaikäisen edunvalvojina toimivat hänen vanhempansa eikä perinnön saaminen muuta tätä lähtökohtaa. Alaikäinen ei siis itse voi vallita omaisuutta, joka testamentin nojalla jaetaan, vaan puhevaltaa käyttävät edunvalvojina joko lapsen vanhemmat tai hänen muu laillinen huoltajansa.

Lapsen vanhemman lisäksi lapselle voidaan määrätä erillinen edunvalvoja turvaamaan hänen etujaan esimerkiksi testamentinsaajana. Tällainen tilanne on mahdollinen perinnönjaossa, jos lapsen vanhempien ja lapsen välille syntyy eturistiriitoja esimerkiksi siitä syystä, että lapsen isovanhempi on jättänyt lapsenlapselleen perinnön. Jos alaikäisellä testamentinsaajalla sen sijaan ei ole ollenkaan edunvalvojaa, kuolinpesää hallitsevan täytyy tällöin ilmoittaa asiasta Digi- ja väestötietovirastolle.

On hyvä huomioida, että alaikäisen edunvalvojalla ei ole oikeutta esimerkiksi luopua perinnöstä tai tehdä sopimusta perinnönjaosta, joka toimitetaan ilman pesänjakajaa. Edunvalvojan toimivallalla on siis laissa säädetyt rajat. 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


 

Selaa lakitietoa