Minilex - Lakipuhelin

Työnantajan takaisinottovelvollisuuden laiminlyönti ja korvaus

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Työnantajan on tarjottava tuotannollisilla ja taloudellisilla perusteilla irtisanotulle työntekijälle töitä, jos samoja tai samankaltaisia työtehtäviä on tarjolla neljän kuukauden sisällä irtisanomishetkestä. Yhtäjaksoisesti 12 vuotta kestäneen työsuhteen kohdalla takaisinottoaika on kuusi kuukautta. Lisäedellytyksenä on, että työntekijän on oltava työnhakijana työvoimatoimistossa. Työnhakijan ei tarvitse olla työtön, vaan hän voi työskennellä toisen työnantajan palveluksessa. Näin ollen riittää, että työnhakija hakee työtä samanaikaisesti työvoimatoimiston välityksellä. Työntekijä voi itse päättää ottaako tarjotun työn vastaan vai ei.

Takaisinottovelvollisuuden täyttäminen

Työnantajan tulee itse olla aktiivinen ja tarjota työtä suoraan joko entiselle työntekijälle, taikka kysellä työvoimatoimistosta, jos irtisanottu työntekijä olisi vielä työttömänä ja tarjota hänelle työtä työvoimatoimiston kautta. Mikäli työnantaja ei tiedustele paikallisesta työvoimaviranomaisesta tietoa, vaikka hän tietäisi työntekijän olevan uudessa työssä, ei hän täytä takaisinottovelvollisuutensa vaatimuksia.

Takaisinottovelvollisuuden laiminlyönyt työnantaja on korvausvelvollinen työntekijälle aiheutuneesta vahingosta. Takaisinottovelvollisuus on työsopimuslakiin perustuva pakottava velvoite, joka ei kuitenkaan velvoita työntekijää, jolla säilyy oikeus työstä kieltäytymiseen. Vanhalle työntekijälle tulisi tarjota sopivaa työtä ensimmäisenä ja vasta sen jälkeen, jos työntekijä kieltäytyy, työtä saa tarjota muille työpaikan ulkopuolisille hakijoille. Muun muassa korkein oikeus on todennut, että työntekijä ei ennen työsuhteensa päättymistä voi sitovasti luopua takaisinottovelvollisuuteen perustuvista oikeuksistaan. Työnantajalla on kuitenkin yleensä takaisinottovelvollisuudestaan huolimatta oikeus käyttää vuokratyövoimaa ja ottaa harjoittelija, ilman että kyseessä olisi takaisinottovelvollisuuden rikkomus. Takaisinottovelvollisuuden rikkomisesta ei ole kyse myöskään, kun paikka täytetään sisäisin siirroin, jolloin uutta henkilöä ei palkata. 

Milloin ei ole takaisinottovelvollisuutta

Poikkeuksellisesti takaisinottovelvollisuutta ei ole kun työsuhde on päättynyt työnantajan konkurssin tai kuoleman johdosta. Samoin työnantajan ei tarvitse palkata henkilöä, jonka työsuhde on purettu tai jos työntekijä on irtisanoutunut työstään itse. Kolmanneksi takaisinottovelvollisuutta ei synny työntekijää kohtaan, joka on ollut määräaikaisessa työsuhteessa. Huomionarvoista on myös, että työtä on ennen irtisanottua tarjottava mahdollisille lomautetuille työntekijöille takaisinottovelvollisuudesta huolimatta.

Takaisinottovelvollisuutta ei ole lisäksi silloin, kun uuteen työhön perehdyttäminen tai työnhaku veisi kauemman aikaa kuin kyseinen työ kestää. Siten takaisinottovelvollisuus voi syrjäytyä esimerkiksi kiireellisen todellisen tarpeen vuoksi.

Maksettava korvaus

Takaisinottovelvoite on työntekijän kohdalla suojattu oikeus, eikä työntekijä ja työnantaja voi näin ollen sopia siitä työntekijän etua heikentäen toisin. Jos työnantaja rikkoo takaisinottovelvollisuutensa, voi työntekijä vaatia työantajalta vahingonkorvausta tuomioistuinteitse. Korvauksen määrää arvioidessa on otettava huomioon työntekijän ikä ja hänen mahdollisuutensa saada ammattiaan tai koulutustaan vastaavaa työtä tulevaisuudessa, työantajan menettely työsopimusta päätettäessä, työsuhteen kesto, ansiomenetyksen määrä sekä työttömyyden arvioitu kesto. Korvauksen määrä arvioidaan näin ollen kokonaisarvioinnin perusteella. Korvauksen määrään vaikuttaa saatujen työttömyyspäivärahojen suuruus. Usein todetun vahingon määräksi muodostuukin menetettyjen työansioiden määrä vähennettynä 75 %:a saadun työttömyyspäivärahan määrästä. 

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »


Vinkit

  • Jos työnantaja rikkoo takaisinottovelvollisuutena, voi työntekijä vaatia työantajalta vahingonkorvausta tuomioistuinteitse.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]