Minilex - Lakipuhelin

Takaisinottovelvollisuus ja kesätyö

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Jos työnantaja irtisanoo työntekijän taloudellisilla ja tuotannollisilla perusteilla tai saneerausmenettelyssä, hänelle syntyy takaisinottovelvollisuus. Takaisinottovelvollisuudella tarkoitetaan työnantajan velvollisuutta tarjota työtä kyseisillä perusteilla irtisanomalleen työntekijälle, jos työnantaja tarvitsee neljän kuukauden sisällä työsuhteen päättymisestä uutta työntekijää samoihin tai samanlaisiin työtehtäviin, joita irtisanottu työntekijä oli tehnyt. Jos työsuhde on jatkunut vähintään 12 vuotta, takaisinottoaika on 6 kuukautta.

Määräaikainen työsopimus

Kesätyö on yleensä määräaikainen työsopimus. Määräaikaista työsopimusta ei voida tavallisesti irtisanoa, eikä näin ollen takaisinottovelvollisuuttakaan ole. Joskus kesätyö voi olla luonteeltaan myös palkaton harjoittelu, joka tehdään opintojen yhteydessä (esim. ammattikorkeakoulututkintoon kuuluva pakollinen harjoittelu), jolloin kyseessä ei ole työsuhde eikä takaisinottovelvollisuuttakaan ole.

Jos työnantajalle on syntynyt takaisinottovelvollisuus irtisanottua työntekijää kohtaan, on hän velvollinen tarjoamaan samaa tai samankaltaista työtä irtisanotulle työntekijälle myöskin ennen kesätyöntekijöiden palkkaamista. Työnantaja ei siis voi korvata takaisinottovelvollisuuden piirissä olevia irtisanottuja työntekijöitään kesätyöntekijöillä. Tilanteen arviointi on kuitenkin tapauskohtaista, ja jos kesätyöntekijän työsuhde olisi erityisen lyhyt, voisi olla kyse työtehtävistä jotka eivät ole riittävän samankaltaisia aiemmin irtisanotun työntekijän työtehtäviin nähden, jolloin kesätyöntekijää palkattaessa takaisinottovelvollisuutta ei rikottaisi. Sen sijaan työnantaja voi ottaa palkattoman harjoittelijan, koska tämän ei yleisesti katsota olevan työsuhteessa työnantajan kanssa. Työnantaja tarjoaa hänelle pikemminkin koulutusta. On myös katsottu, että esimerkiksi työllistämisvaroin voidaan tietyissä tilanteissa palkata nuoria lyhyisiin työsuhteisiin rikkomatta takaisinottovelvollisuutta. Se, rikotaanko takaisinottovelvollisuutta tällaisessa tilanteessa, riippuu siitä, ovatko työt samankaltaisia ja rinnastuuko kesätyöläisen panos irtisanotun työntekijän panokseen.

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »


Vinkit

  • Määräaikaisen työsopimuksen päättyminen ei luo takaisinottovelvollisuutta.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]