Minilex - Lakipuhelin

Takaisinottovelvollisuus määräaikaisessa työsuhteessa

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Työnantajalla on tietyissä tilanteissa työsuhteen päätyttyä tietyin edellytyksin takaisinottovelvollisuus. Jos työnantaja irtisanoo työntekijän taloudellisilla ja tuotannollisilla perusteilla tai saneerausmenettelyssä, hänelle syntyy velvollisuus tarjota työtä irtisanomalleen työntekijälle. Ehtona on, että työnantaja tarvitsee neljän kuukauden sisällä työsuhteen päättymisestä uutta työntekijää samoihin tai samanlaisiin työtehtäviin, joita irtisanottu työntekijä oli tehnyt. Jos työsuhde on jatkunut vähintään 12 vuotta, takaisinottovelvollisuuden pituus on kuusi kuukautta. Lisäksi irtisanotun on oltava TE-toimiston listoilla ylhäällä työtä hakevana.

Määräaikainen työsopimus

Määräaikainen työsopimus lakkaa itsestään määräajan päätyttyä, eikä sitä voi lähtökohtaisesti irtisanoa. Irtisanominen koskee siis vain toistaiseksi voimassa olevia työsopimuksia. Tämän vuoksi myöskään takaisinottovelvollisuus ei koske määräaikaisia työsuhteita kuin poikkeustapauksissa, kuten esimerkiksi tilanteessa, jossa määräaikaisessa työsopimuksessa on erikseen sovittu mahdollisuudesta irtisanoa sopimus samalla tavalla kuin toistaiseksi voimassa oleva työsopimus. Lisäksi joissain tapauksissa useita peräkkäisiä määräaikaisia työsopimuksia on tulkittu toistaiseksi voimassaolevaksi sopimukseksi, esimerkiksi silloin kun on ketjutettu putkeen 22 määräaikaista työsopimusta. Jos epäilet että tapauksessasi on kyse määräaikaisten työsopimusten ketjuttamisesta, voit kääntyä kokeneiden lakimiestemme puoleen.

Toistaiseksi voimassa oleva työsopimus

Jos määräaikaisen työsuhteen kesto on sopimuksessa määritelty yli viideksi vuodeksi, viiden vuoden jälkeen työsuhdetta kohdellaan kuin toistaiseksi voimassa olevaa. Tällainen työsopimus voidaan siis irtisanoa viiden vuoden jälkeen taloudellisilla ja tuotannollisilla perusteilla, jolloin työnantajalle syntyy myös takaisinottovelvollisuus.

Varoitukset

  • Pääsääntöisesti määräaikainen työsopimus ei luo takaisinottovelvollisuutta työnantajalle työsuhteen päätyttyä.

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]