Minilex - Lakipuhelin

Mitä tarkoittaa takaisinottovelvollisuus?

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Takaisinottovelvollisuus tarkoittaa laissa säädettyä työnantajan velvollisuutta tarjota tuotannollisilla ja taloudellisilla syillä tai saneerausmenettelyn yhteydessä irtisanomalleen työntekijälle uudelleen työtä, jos työnantaja jälleen tarvitsee työntekijöitä. Laissa on määrätty tiettyjä edellytyksiä sille, milloin työnantajalla on tämä velvollisuus.

Ensinnäkin irtisanomisperusteen on täytynyt olla tuotannollinen ja taloudellinen eli työnantaja on irtisanonut työsopimuksen, koska työ on olennaisesti ja pysyvästi vähentynyt tuotannollisista, taloudellisista tai työnantajan toiminnan uudelleenjärjestelyistä johtuvista syistä. Työsopimusta ei kuitenkaan saa irtisanoa, jos työntekijä on sijoitettavissa tai koulutettavissa toisiin tehtäviin. 

Toinen irtisanomisperuste joka synnyttää takaisinottovelvoitteen on työnantajan toiminnan uudelleenjärjestelyistä johtuvista syistä olennaisesti ja pysyvästi vähentynyt työ, jonka vuoksi henkilö irtisanotaan. Työntekijä voidaan irtisanoa saneerausmenettelyn yhteydessä, jos suoritetaan sellainen järjestely tai toimenpide, joka on välttämätön konkurssin torjumiseksi ja jonka vuoksi työ lakkaa tai vähenee olennaisesti ja pysyvästi. Lisäksi irtisanominen on saneerausmenettelyn yhteydessä sallittua, jos perusteena on vahvistetun saneerausohjelman mukainen toimenpide, jonka vuoksi työ lakkaa tai vähenee, tai perusteena on vahvistetussa saneerausohjelmassa todetusta taloudellisesta syystä johtuva järjestely, joka edellyttää työvoiman vähentämistä.Jos työntekijä on irtisanottu henkilökohtaisista syistä, takaisinottovelvollisuutta ei ole. 

Toiseksi entisen työntekijän tulee olla edelleen työtä elinkeinotoimistosta hakeva eli ilmoittautunut työttömäksi työnhakijaksi. Työttömänä ei kuitenkaan tarvitse olla, vaan pelkkä työnhakijaksi ilmoittautuminen riittää. Kolmanneksi tarjottavan työn on oltava samaa tai samankaltaista, mitä entinen työntekijä aiemmin on tehnyt.

Työnantajan velvollisuus tarjota entiselle työntekijälleen työtä kestää neljä kuukautta työsuhteen päättymisestä tai jos työsuhde entisen työntekijän ja työnantajan välillä jatkui keskeytyksettä vähintään 12 vuotta, takaisinottovelvollisuus kestää kuusi kuukautta työsuhteen päättymisestä. Työnantajan on tarjottava irtisanotulle työntekijälle töitä suoraan henkilökohtaisesti.

Käytännössä siis takaisinottovelvollisuus tarkoittaa irtisanotun työntekijän etuoikeutta tarjolla olevaan työhön verrattuna työnantajayrityksen ulkopuolisiin työnhakijoihin. Etusijaa ei kuitenkaan synny vielä työsuhteessa oleviin työntekijöihin nähden, ja siten esimerkiksi lomautetulla työntekijällä on etusija irtisanottuun nähden. 

Poikkeus takaisinottovelvollisuudesta koskee harjoittelijoiden ja vuokrattujen työntekijöiden ottamista. Oikeuskäytännössä on katsottu tiettyjen työehtosopimusten kohdalla, että takaisinottovelvollisuuden aikana voi ottaa harjoittelijan tai käyttää vuokratyöntekijöitä eikä tällöin entisille työntekijöille tarvitse tarjota työtä.

Takaisinottovelvollisuus on vain työnantajan velvollisuus eli työntekijän ei siis ole pakko ottaa tarjottua työtä vastaan, vaan hän voi kieltäytyä siitä tai ottaa vastaan muuta työtä. Jos työnantaja rikkoo takaisinottovelvollisuutta, hänelle voi seurata siitä vahingonkorvausvelvollisuus. 

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »


Vinkit

  • Kuuluakseen takaisinotettaviin työntekijöihin, on ilmoittauduttava työnhakijaksi työ- ja elinkeinotoimistoon.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]