Minilex - Lakipuhelin

Työsuhdeasunnon vuokraaminen

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Työntekijän ja -antajan välinen sopimus asunnon käyttöoikeudesta voidaan tehdä tavallisena vuokrasopimuksena, työsuhdeasunnon vuokrasopimuksena tai vaikkapa sopimuksena palkkaetuasunnosta. Asuinhuoneiston vuokrauksesta annetun lain mukaisella työsuhdeasunnolla tarkoitetaan sellaista työ- tai virkasuhteen perusteella vuokralle annettua asuinhuoneistoa, johon työnantajalla on määräysvalta. Työnantajalla voi olla tämä määräysvalta vuokranantajana tai esimerkiksi perustamansa säätiön välityksellä.

Erityispiirteenä työsuhdeasunnossa on näin työn ja asumisen kytkeminen toisiinsa. Työsuhdeasunnon vuokralaisella ei ole oikeutta siirtää vuokraoikeuttaan toiselle ilman vuokranantajan lupaa. Näin on säädetty nimenomaan siitä syystä, että asuminen on kytköksissä työ- tai virkasopimussuhteeseen. Ilman vuokranantajan lupaa vuokralainen saa kuitenkin käyttää asuntoaan perheensä kotina, jollei tästä aiheudu huomattavaa haittaa vuokranantajalle.

Vuokrasuhteen jatkaminen vuokralaisen kuoltua esimerkiksi vuokralaisen lesken toimesta edellyttää, että myös leski on työ- tai virkasuhteessa vuokralaisen työnantajaan. Samoin on säädetty vuokraoikeuden siirron osalta, eli tällöinkin siirron saajan tulee olla työ- tai virkasuhteessa vuokralaisen työnantajaan. Mutta kuten sanottu, vaaditaan vuokraoikeudensiirtoon kuitenkin aina työnantajan ja/tai vuokranantajan lupa.

Vuokrasopimuksen perusteena olevan palvelussuhteen päätyttyä vuokranantaja saa korottaa vuokran määrää laissa tarkemmin säädetyn mukaisesti, mikäli vuokralainen edelleen asuu työsuhdeasunnossa. Tästä on kuitenkin voitu sopia osapuolten välillä toisinkin.

Niin vuokranantaja kuin vuokralainenkin saavat irtisanoa vuokrasopimuksen sen perusteena olleen työ- tai virkasopimuksen päättyessä. Näin on riippumatta siitä, mitä vuokrasopimuksessa on sovittu vuokrasuhteen kestosta tai irtisanomisajan alkamisesta. Vuokranantajan käytettävissä oleva irtisanomisaika on riippuvainen palvelussuhteen kestosta.

Työsuhdeasunto on voitu järjestää myös alivuokrauksen kautta, jolloin voimassa on lähtökohtaisesti se, mitä yleensäkin alivuokrauksesta on säädetty.

Huomaathan, että alla oleva asiakirjamalli sisältää vain yleistä oikeudellista tietoa ja eikä se siten sellaisenaan välttämättä sovellu käytettäväksi kaikissa yksittäistapauksissa. Mikäli olet epävarma asiakirjan soveltumisesta lakiasiaasi tai haluat saada tarkempaa neuvoa asiakirjaan liittyen, niin pyydämme kääntymään lakimieheen puoleen soittamalla lakipuhelimeen 0600 12 450. Voit myös pyytää lakimiestä laatimaan asiakirjasi tai sopimuksesi valmiiksi alusta loppuun.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]