Minilex - Lakipuhelin

Huoneiston kunto vuokrasuhteen aikana


>> Lakipuhelin neuvoo vuosien kokemuksella - Soita 0600 12 450 >>

Lähtökohtaisesti vuokranantaja on vastuussa siitä, että huoneisto pysyy vuokrasuhteen ajan sopimuksen mukaisena ja puutteettomana. Näin on siis, mikäli muuta ei ole sovittu. Mahdollista on myös sopia, että vuokralainen vastaa itse vuokrasuhteen johdosta vuokralaisen käytössä olevien tilojen ja laitteiden kunnossapidosta tai kiinteistölle kuuluvista velvoitteista.

Vuokralaisella on oikeus purkaa vuokrasopimus silloin, kun vuokranantaja on vastuussa huoneiston kunnosta ja huoneisto tulee puutteelliseen kuntoon muusta kuin vuokralaisen syystä. Puutteellisuuden tulee tällöin olla tarpeeksi vakavaa ja merkityksellistä vuokralaiselle. Purkuoikeus edellyttää lisäksi, että vuokranantaja ei kehotuksestakaan ryhdy toimiin virheen korjaamiseksi.

Mahdollista on myös korjauttaa virhe vuokranantajan lukuun kohtuullisin kustannuksin, mutta ei silloin, kun puutteellisuus johtuu rakennuksen keskeneräisyydestä tai viranomainen on kieltänyt huoneiston käyttämisen. Muihin korjaus- tai muutostöihin vuokralainen tarvitsee vuokranantajan luvan.

Vuokranantajalla on oikeus suorittaa eräitä kiireellisiä hoitotoimenpiteitä tai korjaus- tai muutostöitä välittömästi. Lisäksi vuokranantaja voi suorittaa kyseisiä töitä, joista ei aiheudu vuokralaiselle olennaista haittaa tai häiriötä, edellyttäen, että vuokralaista on informoitu vähintään 14 päivää ennen työn aloittamista. Muiden muutostöiden kohdalla vuokralaiselle on ilmoitettava vähintään kuutta kuukautta ennen töihin ryhtymistä.

Soittamalla lakipuhelimeen saatat säästää helposti jopa tuhansia euroja.

 

Selaa lakitietoa