Minilex - Lakipuhelin

Mikä ei ole ennakkoperintöä?


>> Lakipuhelin neuvoo vuosien kokemuksella - Soita 0600 12 450 >>

Ennakkoperintöä on kaikki se mitä perittävä on eläessään antanut perilliselle ja näin ollen se on ennakkona vähennettävä tämän perinnöstä, mikäli muuta ei ole määrätty tai tarkoitettu. Ennakkoperintöä on siis esimerkiksi vanhemman lapselleen antama kesämökki. Ennakkoperintöä ei ole tavanomainen lahja.

Tavanomaisen lahjan määritelmä riippuu henkilön varallisuudesta. Tavallisesa perheessä moottorivene on tavanomaista suurempi lahja eli ennakkoperintöä. Rikkaassa perheessä se voidaan katsoa tavanomaiseksi lahjaksi, kuten esimerkiksi syntymäpäivälahjat yleensä ovat. Ennakkoperintöä ei myöskään ole lapsen elättämiseen tai koulutukseen käytetyt varat tietyin poikkeuksin. Perittävä voi myös lahjoittaa verovapaasti ja ilman ennakkoperintöolettamaa 4000 euroa kolmen  vuoden välein perillisilleen.

Ennakkoperinnön arvon katsotaan olevan se mikä sillä oli luovutushetkellä. Esimerksiksi moottoriveneen arvo sinä päivänä, kun perillinen sai sen. Ennakkoperinnön saaneen ei tarvitse palauttaa saamaansa omaisuutta kuolinpesään, ellei siitä ole mainittu jo luovutushetkellä. Eli silloin kuin perillinen sai ennakkoperinnön. Palautusta ei tarvitse myöskään tehdä vaikka olisi saanut suuremman osuuden kuin itse perintöosa on. Ennakkoperinnöstä on käyty useita oikeusriitoja korkeinta oikeutta myöten. Varmista asiasi oikeudenmukaisuus soittamalla lakipuhelimeen. 

Soittamalla lakipuhelimeen saatat säästää helposti jopa tuhansia euroja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

 

Selaa lakitietoa