Minilex - Lakipuhelin

Ennakkoperinnön vaikutus sukupolvenvaihdokseen

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Ennakkoperintö tarkoittaa sitä, että perittävä on eläessään lahjoittanut omaisuutta, joka katsotaan ennakkoperinnöksi. Kyse on lahjasta, joka otetaan huomioon lahjanantajan eli perittävän kuoleman jälkeen hänen perinnönjaossaan. Ennakkoperinnön taustalla on ajatus siitä, ettei perinnönjättäjä suosi vain tiettyä perillistä. Lähtökohtana ennakkoperinnössä on siis se, että ajatellaan, ettei perinnönjättäjä halua menettelyllään antaa tietylle perilliselle muita suurempaa osuutta omaisuudestaan. Ennakkoperintö vähennetään kyseisen perinnönsaajan saamasta perintöosuudesta. Näin ollen hän saa pienemmän osuuden perinnönjaossa kuin muut perinnönsaajat, vaikka todellisuudessa hän saa ihan yhtä suuren osuuden. Sukupolvenvaihdos tarkoittaa sitä taas, että yrityksen omistaja vaihtuu toiseen omistajaan yrityksen jatkaessa toimintaansa normaalisti. Sukupolvenvaihdoksen suunnitteleminen on tärkeä prosessi yrityksessä. Oikeanlaisella suunnittelulla voidaan välttää huomattavia kustannuksia. Ennakkoperinnön huomioon ottaminen saattaa olla epätarkoituksenmukaista tai jopa ongelmallista tietyissä tilanteissa. Esimerkiksi sukupolvenvaihdoksessa kyse on epätarkoituksenmukaisista toimista.

Sukupolvenvaihdoksessa yrityksen (esimerkiksi osakeyhtiön, henkilöyhtiön tai yksityisen elinkeinonharjoittajan) johtajuus, omistajuus ja osaaminen siirretään seuraavalle sukupolvelle. Yleisesti sukupolvenvaihdos koostuu siitä, että vanhemmat siirtävät lapsilleen yrityksen. Eli yleensä siirto tapahtuu rintaperillisille.

Perinnönjaossa lähtökohtana on, että perittävän eläessä annetut lahjat vähennetään tosiaan perinnönsaajan perintöosuudesta perittävän omaisuuden jaossa kuolemantapauksen jälkeen tehtävässä perinnönjaossa. Eli siis ennakkoperinnöt vähennetään perinnönsaajan perintöosuudesta perinnönjaossa. Sukupolvenvaihdoksessa tilanne on eri. Maatilojen ja muiden vastaavien yritysten sukupolvenvaihdoksen osalta on ollut käytännössä sellainen järjestely, että tietyin edellytyksin voidaan alihintaan toteuttaa kauppa ilman, että järjestely pidetään ennakkoperintönä tai suosiolahjana.

Tietyissä tilanteissa tätäkin tapaa voidaan pitää esimerkiksi suosiolahjana. Joten kannattaa kääntyä lakimiehen puoleen, kun suunnittelee sukupolvenvaihdosta, esimerkiksi maatilan sukupolvenvaihdosta suunniteltaessa. Lakimiehemme auttavat mielellään. Tilannetta monimutkaistaa rintaperillisten yhdenvertaisuusperiaate. Tämä tarkoittaa sitä, että rintaperilliset ovat samassa asemassa perinnönjaossa.

Sukupolvenvaihdos on itsessään pitkä prosessi, jossa tulee huomioida kokonaisvaltaisesti kaikki mahdolliset asiat. Siinä siirretään osaamista pikkuhiljaa seuraavalle sukupolvelle. Näin ollen sukupolvenvaihdos ei ole hetken mielijohteesta tapahtuva yrityksen omistajuuden muuttaminen. Sukupolvenvaihdoksessa tulee huomioida niin verotus kuin tulevan omistajan maksuvalmius.

Sukupolvenvaihdoksessa osapuolet voivat saada muun muassa verohuojennuksia lahjaverotuksessa ja tuloverotuksessa. Varainsiirtoveroa tulee maksaa kuitenkin samoin tavoin kuin kiinteistöjen luovutuksen yhteydessä.

Sukupolvenvaihdos voidaan toteuttaa joko luovuttajan elinaikana tai hänen kuolemansa jälkeen. Maatilan sukupolvenvaihdos voidaan tehdä:

- kauppana, jossa omaisuudesta maksetaan käypä arvo,

- alihintaisena kauppana, jolloin vastike on alle 100%, mutta yli 75% käyvästä arvosta,

- lahjaluonteisena kauppana, jossa vastike on enintään 75% käyvästä arvosta, tai

- lahjana, eli siinä ei ole vastiketta lainkaan.

Verotuksen lähtökohtana on se, että omaisuudesta maksetaan käypä arvo. Käypä arvo tarkoittaa todennäköistä luovutushintaa, jolla se tulee myytyä vapailla markkinoilla. Käypä arvo tulee myyjän itse harkita. Verohallinto ainoastaan tarkistaa kaupan ja ottaa siihen kantaa. Suunnittelu kannattaa aloittaa hyvissä ajoin, jotta voidaan tarkkaan suunnitella jokaiselle osapuolelle se halvin vaihtoehto ja vältytään yllättäviltä veroseuraamuksilta. Kannattaakin käyttää ammattilaisen apuun verotukseen ja muutenkin sukupolvenvaihdokseen liittyen, jotta jokainen hyödyntämisen arvoinen kohta tulee huomioitua.

Laissa on säädetty yrityksen ja maatilan sukupolvenvaihdosta helpottavasta huojennussäännöksestä. Tämän säännöksen mukaan lahjana saatu maatila, yritys tai sen osa on arvostettava lahjaverotuksessa 40 prosenttiin sen normaalista verotusarvosta. Tämän huojennussäännöksen edellytyksenä on, että lahjansaaja ryhtyy jatkamaan joko maataloutta tai yrityksen toimintaa. Jatkamisella tarkoitetaan esimerkiksi maatalouden kohdalla sitä, että lahjansaaja itse alkaa työskentelemään maatilalla.

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »


Vinkit

- Mikäli haluaa antaa lahjan ilman, että se katsotaan ennakkoperinnäksi, tulee se kirjata siten, että se lukee lahjakirjassa selvästi, ettei kyseessä ole ennakkoperintö.

- Kannattaa pyytää verohallinnolta ennakkoratkaisua sukupolvenvaihdokseen, jotta suurin piirtein voi kuvitella, mitä kaikkea verotuksellista siihen kuuluu. Tulee kuitenkin muistaa, että liian aikaisessa vaiheessa kysyessään lainsisältö voi muuttua. 

Varoitukset

- Ennakkoperintö vähennetään perinnönsaajan perintöosuudesta perinnönjaossa.

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]