Minilex - Lakipuhelin

Henkivakuutus ja ennakkoperintö

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Vakuutuksenottajan kuoleman johdosta maksettava vakuutuskorvaus kuuluu kuolinpesään, jos vakuutuksenottaja ei ole määrännyt henkilöä, jolle korvaus on maksettava kuoleman sattuessa. Määräämällä edunsaajasta vakuutuksenottaja voi kuitenkin osoittaa korvauksen nimenomaisesti jollekin tietylle perillisiin kuuluvalle henkilölle tai perillispiirin ulkopuoliselle. Tällaista määräystä sanotaan edunsaajamääräykseksi. Suhteessa edunsaajaan korvaus katsotaan vastikkeettomaksi saannoksi, eli edunsaajan katsotaan saaneen lahjan perittävältä.

Ennakkoperintö tarkoittaa perittävän eläessään perilliselle antamaa lahjaa, joka vähentää perilliselle perinnönjaossa tulevaa perintöosuutta. Perittävä voi eläessään kuitenkin kumota ennakkoperintöolettaman. Vakuutusyhtiöt suosittelevatkin liittämään edunsaajamääräykseen määräyksen siitä, ettei henkivakuutuksesta maksettavaa korvausta ole pidettävä ennakkoperintönä.

Perintökaaressa säädetään kuitenkin erityisesti henkivakuutukseen otettavien edunsaajamääräysten vaikutuksesta perinnönjakoon. Jos perittävän suorittamat vakuutusmaksut eivät olleet kohtuullisessa suhteessa hänen oloihinsa ja varoihinsa, nämä suoritukset on perintöosaa määrättäessä luettava pesän varojen lisäykseksi, kuitenkin enintään vakuutusmäärään saakka. Jos perittävä on saanut vastiketta edunsaajan määräämisestä tai vakuutuksen siirtämisestä, tällainen vastike on vähennettävä vakuutusmaksuista edellä kuvatussa laskelmassa.

Jos edellä kuvatulla tavalla vakuutusmaksut luetaan pesän varojen lisäykseksi, voi vakuutuskorvauksen saaja joutua maksuvelvolliseksi toisille perillisille. Näin voi käydä tilanteissa, joissa osa rintaperillisistä on vaatinut lakiosaansa eli puolta lakimääräisen perimysjärjestyksen osoittaman perintöosan arvosta, ja reaalinen jäämistö on niin pieni, ettei se riitä lakiosavaateiden toteuttamiseen. Jos lakiosaperilliset vaativat lakiosan täydennystä kanteella, joutuu ylisuuren henkivakuutuskorvauksen saanut vastaamaan sen täyttämisestä, mitä lakiosasta puuttuu, mutta kuitenkin enintään sillä määrällä, mikä perintöosaa määrättäessä on luettava pesän varojen lisäykseksi.

Edunsaajamääräyksen vaikutukset saattaa olla joissakin tapauksissa kannattavaa ottaa tarkoin huomioon jäämistöä koskevassa suunnittelussa, koska maksettujen vakuutusmaksujen mahdollisen ylisuuruuden arviointi on tapauskohtaista ja riippuu siitä, missä suhteessa maksut ovat olleet juuri perittävän omiin oloihin ja varoihin.  On suositeltavaa kysyä myös esimerkiksi lakiosista ja pesään tehtävistä laskennallisista lisäyksistä tarkemmin asiantuntijoilta, jotka tavoittaa soittamalla Minilexin edulliseen lakipuhelimeen.

  

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]