Minilex - Lakipuhelin

Ennakkoperintö isovanhemmilta

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Rintaperilliselle annettu lahja oletetaan pääsääntöisesti ennakkoperinnöksi, ellei muuta ole määrätty tai voida katsoa tarkoitetun. Tämä ennakkoperintöolettama koskee vain lähimmille perillisille annettuja lahjoja. Tämän vuoksi isovanhemman lapsenlapselleen antama lahja oletetaan ennakkoperinnöksi vain, mikäli lahjansaajan vanhempi on kuollut ja lapsenlapsi on tällöin lahjanantajan lähin presumptiivinen perillinen.

Laissa ei ole kielletty sellaisen ehdon liittämistä lahjaan, jonka perusteella lahja tulee ottaa perinnönjaossa huomioon ennakkoperintönä, mikäli lahjansaajan vanhempi, eli lahjanantajan rintaperillinen, on tällöin jo kuollut. Olosuhteiden muutoksiin on siis mahdollista varautua lahjaan liitettävällä ehdolla. Perintökaaressa säädetään myös, että "jos perillinen joka on saanut ennakkoperintöä, on kuollut ennen perittävää, on ennakko vähennettävä hänen jälkeläistensä perintöosasta " Täten isovanhempien vanhemmalle antama perintö voi lopulta siirtyä lapsenlapsen kontolle. Samoja sääntöjä noudatetaan myös silloin, jos rintaperillinen ei ota perintöä vastaan tai luopuu siitä. Tällöin perittävän lapsenlapsi on rintaperillisen sijaantuloperillinen.

Perittävällä on aina myös oikeus testamentilla määrätä siitä, miten hänen testamentinsaajille elinaikana antamiaan lahjoja tulee lopullisessa perinnönjaossa testamenttia täytäntöön pantaessa kohdella. Määräykset eivät saa kuitenkaan loukata rintaperillisen oikeutta lakiosaan. Isovanhemmalla on siis mahdollisuus määrätä testamentissaan siitä, että hänen lapsenlapsilleen antamansa eriarvoiset lahjat otetaan perinnönjaossa huomioon ja tasata täten omaisuudenjakoa.

On myös huomattava, että perittävä voi aina määrätä, että hänen elinaikanaan rintaperilliselle antamaansa lahjaa ei tule pitää ennakkoperintönä. Mikäli tällainen määräys on annettu, on sitä noudatettava. Perittävä voi myös määrätä, antaessaan lahjan muulle perilliselle kuin rintaperilliselleen, että sitä on perinnönjaossa pidettävä ennakkoperintönä.

Ennakkoperintö otetaan huomioon antajansa kuoleman jälkeisessä perinnönjaossa. Elinaikana saatu ennakkoperintö vähennetään perillisen perintöosasta varsinaisessa perinnönjaossa. Sääntelyn taustalla on ajatus siitä, että perittävä ei halua suosia ketään perillisistään toisten kustannuksella. Mikäli perittävä on elinaikanaan antanut osalle perillisistä lahjan, tulee muiden perillisten saada lopullisessa perinnönjaossa omaisuutta ennakkoperinnön saaneita enemmän. 

Ennakkoperintö on lahja, joten siitä on maksettava lahjaveroa. Lahjaveron suuruuteen vaikuttavat lahjoitetun omaisuuden käypä arvo sekä sukulaisuussuhde lahjanantajan ja lahjansaajan välillä. Tietyissä tilanteissa myös lahjoitetun omaisuuden laadulla sekä aiemmin annetuilla lahjoilla saattaa olla vaikutusta. Jos isovanhempi antaa lahjan lapsenlapselleen, kuuluu lapsenlapsi 1. veroluokkaan. Veron määrän osalta sovelletaan progressiivista lahjaverotaulukkoa. Elinaikaisilla lahjoituksilla on mahdollista vaikuttaa myös perintöveron määrään esimerkiksi luovuttamalla omaisuus isovanhemmilta lapsenlapsille, hyppäämällä lähimmän sukupolven eli rintaperillisten yli.

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »


Vinkit

  • Lahjoittamalla ennakkoperintöä lapsenlapsille, on mahdollista vaikuttaa perintöveron määrään
  • Testamentilla voi tasata omaisuudenjakoa lastenlasten kesken

Varoitukset

  • Ennakkoperintöolettama koskee ainoastaan rintaperillisiä, isovanhemman elinaikanaan antamaa lahjaa ei siis suoraan katsota ennakkoperinnöksi

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]