Minilex - Lakipuhelin

Voiko ennakkoperinnön toteuttaa omaisuutta myymällä?

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Ennakkoperinnöllä tarkoitetaan lahjaa, jonka perittävä on eläessään antanut perilliselleen. Ennakkoperintönä annettu omaisuus otetaan mukaan, kun perillisille tulevia arvomääräisiä perintöosuuksia lasketaan. Mikäli lahja annetaan muulle perilliselle kuin rintaperilliselle, huomioidaan se ennakkoperintönä vain, jos lahjanantaja on näin omaisuutta antaessaan määrännyt tai olosuhteiden perusteella voidaan katsoa näin tarkoitetun. Rintaperilliselle annettu lahja sen sijaan katsotaan ennakkoperinnöksi, ellei toisin ole määrätty tai ole katsottava tarkoitetun. Perittävä voi rintaperilliselleenkin lahjan antaessaan kuitenkin ilmoittaa, ettei kyse ole ennakkoperinnöstä. Mikäli lahja on annettu perittävän rintaperilliselle, tämän jälkeläiselle tai puolisoille, voidaan lahjaa kuitenkin pitää suosiolahjana. Tällöin lahjoitus huomioidaan perintöosuuksia laskettaessa samalla tavalla kuin ennakkoperintö. Suosiolahjaa koskevan sääntelyn taustalla on ajatus siitä, ettei perittävä voi suosia lahjansaajaa muiden rintaperillisten kustannuksella.

Ennakkoperintöä voidaan antaa usealla eri tavalla. Lahjan ei tarvitse aina edes olla kokonaan vastikkeeton, jotta sitä voitaisiin pitää ennakkoperintönä. Myös osittain vastikkeellista luovutusta voidaan pitää ennakkoperintönä. Täten myös se, että perittävä myy perilliselleen omaisuutta selvästi alihintaan voidaan katsoa ennakkoperinnön antamiseksi. Sitä, milloin vastiketta pidetään sillä tavalla riittävänä, että kauppaa ei ole katsottava alihintaiseksi, ei ole tarkasti määritelty. Selvää kuitenkin on, että jos kauppahinta vastaa omaisuuden arvoa, ei kyse voi olla ennakkoperinnöstä.

Kun perittävä on myynyt omaisuuttaan alihintaan perilliselleen, ja perillisen katsotaan saaneen näin ennakkoperintöä, ei ennakkoperintönä kuitenkaan oteta huomioon koko omaisuuden arvoa. Ennakkoperinnön saaja on oikeutettu vähentämään omaisuuden arvosta sen määrän, jonka hän on vastiketta maksanut, ja ennakkoperinnöksi katsotaan vain vastikkeeton osa.

Ennakkoperinnön antaminen on sallittua ja joissain tilanteissa hyvinkin järkevää. Jotta turhilta riitaisuuksilta vältyttäisiin, on ennakkoperinnön antaminen hyvä toteuttaa harkiten. Asiaan perehtyneet lakimiehet auttavat jäämistösuunnitteluun liittyvissä kysymyksissä.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]