Minilex - Lakipuhelin

Lapseksiottaminen ja sukunimen määräytyminen


>> Lakipuhelin neuvoo vuosien kokemuksella - Soita 0600 12 450 >>

Lapseksiottaminen eli adoptio on Suomessa ns. vahvaa adoptiota. Ottolapsi saa olennaisilta osin saman oikeusaseman kuin biologinen lapsi; samalla lapsen oikeudelliset siteet biologisiin vanhempiin katkeavat. Tämä vaikuttaa myös adoptiolapsen sukunimeen. (Kannattaa huomata, että kasvattivanhemmuus ei ole adoptiota eikä muuta sukunimeä.) Tässä artikkelissa kerrotaan, mitä adoptio Suomeen merkitsee alaikäisen lapsen sukunimelle.

Nimilain lähtökohta on, että ottolapsi saa ottovanhempansa sukunimen tai ottovanhempiensa yhteisen sukunimen. Tämä tapahtuu samalla, kun suomalainen tuomioistuin vahvistaa adoption. Jos ottovanhemmilla ei ole yhteistä sukunimeä, he päättävät, kumman sukunimen lapsi saa. Vanhemmilla ei kuitenkaan ole valinnanvaraa, jos heillä jo on yhteisessä huollossa yhteinen alaikäinen lapsi. Tässä tapauksessa sisaruksille tulee sama sukunimi.

Äskeisistä pääsäännöistä voi eräässä tapauksessa poiketa. Ottolapsi voi säilyttää oman sukunimensä, jos tätä on lapsen iän, ottovanhempien toivomuksen tai muiden seikkojen perusteella pidettävä lapsen edun mukaisena. Tuomioistuin päättää ottolapsen oman sukunimen säilyttämisestä. Käytännössä kyse on yleensä siitä, että ottolapsi on jo lähellä täysi-ikäisyyttä ja haluaa säilyttää oman sukunimensä.

Laissa säädetään vielä eräästä erikoistapauksesta. Jos adoptio on vahvistettu ulkomailla mutta perhe asettuu Suomeen, saattaa lapsen sukunimi olla muu kuin äskeisistä säännöistä johtuisi. Tällöin lapsen sukunimi voidaan kuitenkin Suomessa muuttaa ottovanhempien yhteiseksi tai toisen ottovanhemman sukunimeksi. Jos vanhemmilla on jo yhteishuollossa yhteinen alaikäinen lapsi, ottolapsi saa saman sukunimen kuin hän.

Kannattaa huomata, että mainitut säännöt eivät koske täysi-ikäisen adoptiota. Se ei lähtökohtaisesti muuta sukunimeä. Jos henkilö on adoptoitu lapsena tai täysi-ikäisenä, hän saattaa toki aikuisena muuttaa sukunimeään hakemuksella: Hän saattaa esimerkiksi ottaa syntymänimensä takaisin.

Lapseksiottaminen eli adoptio yleensä muuttaa alaikäisen ottolapsen sukunimen. Hän saa ottovanhempansa sukunimen; erinimiset vanhemmat voivat usein käyttää valinnanvapautta, mutta sisaruksilla pitää kuitenkin olla sama sukunimi. Toisinaan ottolapsi saattaa säilyttää sukunimensä. Adoptiota harkitsevien kannattaa etukäteen selvittää myös nimiasia ja sopia siitä.

Soittamalla lakipuhelimeen saatat säästää helposti jopa tuhansia euroja.

 

Selaa lakitietoa