Minilex - Lakipuhelin

Sukunimen vaihtaminen avioero

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Nimilainsäädännön mukaan puoliso voi avioliiton purkautumisen jälkeen muuttaa sukunimensä hakemuksella Digi- ja väestötietovirastolle. Käytännössä ei ole mitenkään poikkeuksellista muuttaa sukunimeään silloin, kun avioliitto päättyy eroon.

Hakijan on sukunimensä muuttamiseksi tehtävä kirjallinen nimenmuutoshakemus Digi- ja väestötietovirastolle. Hakemuksessa on esitettävä haluttu sukunimi ja perusteet sukunimen vaihtamiselle, ellei se ole selvästi tarpeetonta.

Jos hakija hakee takaisin entistä sukunimeään, se hoituu Digi- ja väestötietoviraston verkkopalvelussa. Hakemuksen käsittelystä peritään tällöin 45 euron maksu.

Hakija voi kuitenkin haluta vaihtaa sukunimensä johonkin muuhun kuin entiseen nimeensä. Hän voi esimerkiksi hakea sukunimeä, joka esiintyy viiden polven sisällä hänen suvussaan. Hakija voi saada myös sisaruksellaan tai lapsellaan käytössä olevan sukunimen. Tällöin kuitenkin nimen ottamiseen on oltava kaikkien niiden henkilöiden suostumus, jolla on sama sukunimi kuin hakijan sisaruksella tai lapsella. Joskus henkilö voi haluta eron jälkeen vaihtaa sukunimensä myös sellaiseen nimeen, joka ei ole vielä kenelläkään käytössä. Jotta tällainen sukunimi hyväksytään, on haetun uudissukunimen kuitenkin täytettävä sille asetetut edellytykset.

Myös silloin kun hakija haluaa uuden sukunimiyhdistelmän, luopua sukunimiyhdistelmäänsä kuuluvasta sukunimestä tai poistaa tai lisätä sukunimiyhdistelmäänsä väliviivan, täytyy siitä tehdä hakemus Digi- ja väestötietovirastolle.

Näissä tapauksissa nimi voidaan muuttaa joko sähköisellä lomakkeella, asioimalla Digi- ja väestötietoviraston toimipisteessä tai lähettämällä hakemus postitse tai sähköpostilla. Muissa tapauksissa, kuin entistä sukunimeä haettaessa, käsittelymaksu kustantaa 110 euroa.

Mikään pakko nimeä ei kuitenkaan ole muuttaa, eikä siihen voida velvoittaa edes entisen puolison toimesta. Puoliso voi säilyttää avioliiton kautta saamansa sukunimen senkin jälkeen, kun hän mahdollisesti avioituu uudelleen. Aikaisemmalta puolisolta saatua sukunimeä ei voi kuitenkaan siirtää uudelle puolisolle. Usein ihmiset näkevät tarkoituksenmukaisena säilyttää sukunimen, jotta se olisi sama kuin avioliiton aikana syntyneillä lapsilla.

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »


Vinkit

  • Jos haluat avioeron jälkeen muuttaa sukunimesi, se hoituu hakemuksella Digi- ja väestötietovirastolle.
  • Sukunimeä ei ole pakko muuttaa, vaan avioliiton myötä saadun sukunimen voi eronkin jälkeen säilyttää.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]