Minilex - Lakipuhelin

Yhteisen sukunimen antaminen toisen puolison lapselle

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Uusperheissä halutaan melko usein muuttaa kaikkien perheenjäsenten sukunimi samaksi. Jos lapsen vanhempi solmii avioliiton tai rekisteröidyn parisuhteen ja puolisot ottavat yhteisen sukunimen tai sukunimiyhdistelmän, puolisot voivat päättää, että myös toisen puolison lapsi saa tämän yhteisen sukunimen tai sukunimiyhdistelmän.

Lapsen sukunimen muuttamiseen tarvitaan kuitenkin lapsen oma suostumus, jos hän on täyttänyt 12 vuotta. Lapsen sukunimeä ei saa muuttaa, vaikka lapsi on alle 12 vuotta, jos tämä vastustaa nimen muuttamista. Tämä edellyttää kuitenkin, että lapsi on niin kehittynyt, että hänen tahtonsa voidaan ottaa huomioon.

Lapsen toisen vanhemman suostumusta ei tarvita, jos hän ei ole lapsen huoltaja. Mutta jos hänkin on lapsen huoltaja, hänenkin täytyy olla nimenmuutoksesta yhtä mieltä. Tällöin nimenmuutos siis edellyttää kolmen tai neljän ihmisen yksimielisyyttä: uusperheen molempien puolisoiden, lapsen toisen vanhemman, sekä 12 vuotta täyttäneen lapsen.

Alaikäisen nimen muuttamista on kuitenkin rajoitettu. Ensinnäkin lapsen nimeä voidaan muuttaa vain erityisestä syystä, jos lapsen etu- tai sukunimeä on vaihdettu kolme kertaa ennen kuin lapsi täyttää 12 vuotta. Erityinen syy tarvitaan myös tilanteessa, jossa lapsen nimiyhteys katkeaisi hänen molempiin vanhempiinsa nimen muutoksen seurauksena. Kolmanneksi erityinen syy tarvitaan, jos muutos johtaisi siihen, että lapselle tulisi eri sukunimi kuin hänen täyssisaruksilleen.

Etu- ja sukunimilaissa lapsen nimen muuttaminen on mahdollista vain hakemuksella. Hakemus on tehtävä kirjallisesti Digi- ja väestötietovirastolle. Siinä on mainittava haluttu sukunimi ja perusteet uudelle sukunimelle, ellei se ole selvästi tarpeetonta.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]