Minilex - Lakipuhelin

Yhteisen sukunimen antaminen toisen puolison lapselle


>> Lakipuhelin neuvoo vuosien kokemuksella - Soita 0600 12 450 >>

Uusperheissä halutaan melko usein muuttaa kaikkien perheenjäsenten sukunimi samaksi. Siksi nimilaissa on tehty mahdolliseksi lapsen sukunimen muuttaminen ilmoituksella, kun toinen vanhemmista menee uusiin naimisiin. Muutos kuitenkin vaatii, että melko monet edellytykset täyttyvät; se saattaa vaatia jopa neljän henkilön yksimielisyyttä. Artikkelissa kerrotaan tämän nimenmuutoksen edellytykset.

Ensinnäkin nimenmuutos on mahdollinen vain, kun toinen vanhemmista on avioliitossa muun henkilön kuin lapsen vanhemman kanssa; avosuhde ei riitä. Lisäksi heidän on täytynyt ottaa yhteinen sukunimi avioituessaan tai avioliiton aikana. Lapsen sukunimi voidaan muuttaa vain täksi nimeksi. Myös silloin, kun toinen puolisoista ottaa ns. kaksoisnimen, hän ottaa yhteisen nimen sukunimensä jälkiosaksi.

Lapsen täytyy myös olla alaikäinen. Jos hän on täyttänyt 12 vuotta, nimenmuutos edellyttää hänen suostumustaan. Lisäksi nimenmuutos edellyttää, että uusperheen molemmat aviopuolisot ovat siitä yksimielisiä.

Lapsen toisen vanhemman suostumusta ei tarvita, jos hän ei ole lapsen huoltaja. Mutta jos hänkin on lapsen huoltaja, hänenkin täytyy olla nimenmuutoksesta yhtä mieltä. Tällöin nimenmuutos siis edellyttää kolmen tai neljän ihmisen yksimielisyyttä: uusperheen molempien puolisoiden, lapsen toisen vanhemman, sekä 12 vuotta täyttäneen lapsen.

Mikäli jokin lain edellytyksistä ei täyty, nimenmuutosta ei voi tehdä ilmoitusmenettelyssä. Mutta se voi onnistua perustellun hakemuksen avulla. Sekä ilmoitus että hakemus tehdään paikalliseen maistraattiin, ts. siihen, jonka alueella lapsella on kotikunta tai väestökirjanpitokunta. Ennen ilmoituksen tekemistä kannattaa tarkistaa edellytykset ja hankkia kirjallinen suostumus kaikilta niiltä, joilta se tarvitaan.

Soittamalla lakipuhelimeen saatat säästää helposti jopa tuhansia euroja.

 

Selaa lakitietoa