Minilex - Lakipuhelin

Puolisoiden sukunimi


>> Lakipuhelin neuvoo vuosien kokemuksella - Soita 0600 12 450 >>

Avioliiton solmiminen antaa puolisoille monia mahdollisuuksia muuttaa sukunimeään. Tässä artikkelissa puolisoilla tarkoitetaan vain aviopuolisoita: Avoliitto ei vaikuta sukunimeen. Myöskään rekisteröity parisuhde ei lähtökohtaisesti vaikuta sukunimeen, mutta ensi vuonnahan avioliittolaki muuttuu sukupuolineutraaliksi.

Avioliittoon aikovat voivat päättää, että he ottavat yhteisen sukunimen. Yhteinen sukunimi ilmoitetaan vihkijälle ennen vihkimistä. Vihkijä antaa tietoa nimilainsäädännöstä ja tiedustelee puolisoilta, aikovatko he ottaa yhteisen sukunimen.

Yhteiseksi sukunimeksi puolisot voivat valita sen nimen, joka jommallakummalla heistä oli viimeksi naimattomana ollessaan. Yhteiseksi sukunimeksi ei voi ottaa sellaista sukunimeä, jonka jompikumpi on saanut aiemman avioliiton kautta. Jos esimerkiksi naimisiin menevät Hirvonen ja Laitinen os. Paananen, he voivat ottaa yhteiseksi sukunimeksi Hirvosen tai Paanasen. Käytännössä suurin osa aviopareista ottaa yhteisen sukunimen, lähes aina miehen nimen. Tämä johtuu perinteistä, sillä miehen sukunimi tuskin on aina kauniimpi.

Toinen vaihtoehto on, että toinen puolisoista ottaa ns. kaksoisnimen. Se koostuu sukunimestä, joka hänellä oli viimeksi naimattomana ollessaan, ja toisen puolison sukunimestä. Lakitekstissä tästä käytetään koukeroista ilmaisua ”ottaa yhteisen sukunimen edelle henkilökohtaiseen käyttöönsä”. Tällainen kaksoisnimi onkin sikäli henkilökohtainen, että se ei voi siirtyä lapselle. Kannattaa huomata, että kaikki kaksiosaiset sukunimet eivät ole tällaisia kaksoisnimiä: Esimerkiksi Ranta-Eskola on suvussa siirtyvä sukunimi.

Kolmas vaihtoehto on, että puolisot eivät ota yhteistä sukunimeä. Tällöin he säilyttävät nimet, jotka heillä olivat avioliittoon mennessään. Tämä vaihtoehto on hitaasti yleistynyt, kun naimisiin mennään myöhemmin ja nimi-identiteetti halutaan säilyttää.

Nykyään eräät mielikuvitukselliset puolisot myös keksivät uuden yhteisen sukunimen. Tämä ei käy päinsä ilmoittamalla vihkijälle, vaan sitä täytyy hakea maistraatilta. Uuden sukunimen täytyy olla sovelias, kotimaisen nimikäytännön mukainen sekä koko maassa uusi: Sitä ei saa olla kenelläkään elävällä suomalaisella. Voidaan kuitenkin keksiä lukemattomia kotimaisen kuuloisia uniikkeja nimiä: Esimerkiksi aviopuolisot Kallio ja Hiidensalo voivat hakemuksella saada sukunimen Hiidenkallio.

Aviopuolisot ilmoittavat vihkijälle, jos muuttavat sukunimeään avioliittoon mennessään. He voivat ottaa yhteisen sukunimen, toinen puoliso voi ottaa ns. kaksoisnimen, tai he voivat säilyttää nimensä. Sukunimen muutoksista avioliiton aikana tai sen purkauduttua kerrotaan muissa artikkeleissa.

Soittamalla lakipuhelimeen saatat säästää helposti jopa tuhansia euroja.

 

Selaa lakitietoa