Minilex - Lakipuhelin

Lapsen mielipide nimiasiassa


>> Lakipuhelin neuvoo vuosien kokemuksella - Soita 0600 12 450 >>

Nimi on osa ihmisen minuutta: Se jos mikä on henkilökohtainen asia. Siksi myös alaikäisen lapsen mielipiteellä on usein merkitystä, kun hänen vanhempansa aikoo muuttaa lapsen nimeä. Tarkempi sääntely riippuu lapsen iästä, kehitystasosta ja siitä, millaisesta nimenmuutoksesta on kyse. Tämä artikkeli esittelee niitä.

12 vuotta täyttänyttä lasta on kuultava, kun muutetaan hänen etu- tai sukunimeään, missä menettelyssä tahansa. Nimeä ei voida muuttaa ilman tällaisen lapsen suostumusta. Suostumus ei ole kuitenkaan tarpeen, jos lapsi ei sairautensa tai vammaisuutensa takia voi ilmaista tahtoaan. Suostumuksen täytynee olla kirjallinen.

Tilanne on hieman toinen, jos lapsi ei ole täyttänyt 12 vuotta, mutta on riittävän kehittynyt muodostamaan mielipiteensä. Tällöin hänen etunimeään ei voi muuttaa vastoin hänen tahtoaan, eikä hänen sukunimeään hakemusmenettelyssä. Sen sijaan tällaisen lapsen tahdolla ei ole merkitystä, jos hänen sukunimeään muutetaan ilmoituksella: Näin tehdään esimerkiksi muutettaessa lapsen sukunimi isän nimeksi tai avioituvien vanhempien yhteiseksi sukunimeksi.

Kun lapsi on alle 12-vuotias eikä ole riittävän kehittynyt, hänen mielipiteellään ei ole merkitystä. Tällöin hänen nimestään päättää hänen huoltajansa.

Jos alle 18-vuotias menee poikkeusluvalla naimisiin, hän päättää itse omasta sukunimestään. Myös avioitumisen jälkeen alle 18-vuotias päättää itse nimestään, sillä avioituminen tekee hänestä täysivaltaisen. (Aviopuolisoiden tasavertaisuus edellyttää, että molemmat ovat täysivaltaisia.)

Yli 12-vuotiaan lapsen nimeä ei voi muuttaa vastoin hänen tahtoaan. Samassa asemassa on riittävän kehittynyt lapsi, joka ei vielä ole täyttänyt 12 vuotta – lukuun ottamatta ilmoituksenvaraisia sukunimen muutoksia.

Soittamalla lakipuhelimeen saatat säästää helposti jopa tuhansia euroja.

 

Selaa lakitietoa