Minilex - Lakipuhelin

Sukunimen valinta avioliiton yhteydessä

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Perinteisesti avioliiton solmiva pari on ottanut käyttöönsä yhteisen sukunimen, jolloin toinen puolisoista muuttaa sukunimensä puolisonsa sukunimeksi. Nimilainsäädäntö antaa kuitenkin erilaisia vaihtoehtoja avioparin sukunimen valintaan, joten puolison sukunimen ottaminen ei suinkaan ole naimisiin menemisen väistämätön seuraus.

Nykyinen avioliittolaki on sukupuolineutraali, joten avioliiton solmimisen yhteydessä tapahtuva sukunimen valinta koskettaa yhtä lailla niin samaa kuin eri sukupuoltakin olevia pareja. Sukunimen vaihtaminen liittyy tyypillisesti kuitenkin nimenomaan avioliittoon, ei avoliittoon, vaikka sinänsä avoparillakin on mahdollisuus hakemusteitse saada sama sukunimi.

 

Etu- ja sukunimilain mahdollistamat sukunimivaihtoehdot

Avioliittoon aikovat voivat ensinnäkin sopia ottavansa käyttöönsä yhteisen sukunimen. Käytännössä nimi on ilmoitettava samassa yhteydessä, kun pari hakee avioliiton esteiden tutkintaa. Yhteiseksi sukunimekseen pari voi valita sellaisen sukunimen, joka jommallakummalla puolisoista oli viimeksi naimattomana ollessaan. Jos toinen puolisoista on aiemminkin ollut naimisissa ja ottanut silloisen puolisonsa sukunimen, ei uudelle puolisolle voi siirtää ex-puolisolta saatua sukunimeä. Jos esimerkiksi Mäkelä ja Peltonen os. Järvinen solmivat avioliiton, voi pari ottaa yhteiseksi sukunimekseen vain Mäkelän tai Järvisen.

Avioparit valitsevat vieläkin useimmiten yhteiseksi sukunimekseen miehen sukunimen, mutta tämä johtuu kulttuurista – ei lainsäädännöstä. Nimilainsäädännön mukaan pari voi aivan yhtä hyvin valita kumman tahansa puolison sukunimen yhteiseksi nimekseen. Nykyään yhä useammin parit ottavatkin vaimon sukunimen tai päätyvät johonkin muuhun vähemmän perinteiseen sukunimiratkaisuun.

Lisäksi pari voi päättää ottaa käyttöönsä yhteisen sukunimiyhdistelmän. Sukunimiyhdistelmä tarkoittaa kahdesta sukunimestä muodostettua yhdistelmää, jossa sukunimet joko yhdistetään yhdysmerkillä (-) tai kirjoitetaan erikseen. Mäkelän ja Peltosen kohdalla mahdollisia sukunimiyhdistelmiä olisivat siis Mäkelä-Peltonen, Mäkelä Peltonen, Peltonen-Mäkelä ja Peltonen Mäkelä.

Jos toisella puolisoista on jo ennen vihkimistä käytössään sukunimiyhdistelmä, voidaan tämä sukunimiyhdistelmä myös sellaisenaan ottaa puolisoiden yhteiseen käyttöön tai yhdistelmästä valita puolisoille yksi sukunimi yhteiseksi. Aiemmalta puolisolta saatua sukunimeä ei kuitenkaan saa siirtää uudelle puolisolle.

Puolisoiden sukunimistä voi tulla myös erilaiset. Sukunimiyhdistelmä voidaan muodostaa esimerkiksi vain toiselle puolisolle ja toinen puolisoista voi samalla säilyttää entisen sukunimensä. Mahdollista on myös ottaa yhden puolison käyttöön toisen puolison sukunimiyhdistelmän yksi sukunimi. Nämä ratkaisut vaativat kuitenkin sen puolison suostumuksen, jonka sukunimiyhdistelmästä aiotaan toiselle puolisolle muodostaa uusi sukunimi.

Parin ei ole pakko ottaa yhteistä sukunimeä, vaan molemmat voivat avioliiton solmimisesta huolimatta säilyttää omat sukunimensä. Naimisiin meneminen ei siis välttämättä vaikuta parin sukunimiin millään lailla, vaan Peltonen ja Mäkelä voivat avioliiton solmimisen jälkeenkin olla Peltonen ja Mäkelä.

Mahdollista on myös muodostaa parille yhteinen, kokonaan uusi sukunimi. Tämä ei kuitenkaan tapahdu vain ilmoittamalla, vaan uutta sukunimeä pyydetään hakemusmenettelyssä Digi- ja väestötietovirastolta. Uuden sukunimen saaminen ei ole automaatio, vaan sukunimelle asetetaan laissa tiettyjä edellytyksiä: sen täytyy olla muun muassa kotimaisen nimikäytännön mukainen.

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »


Vinkit

  • Yhteinen sukunimi on perinteinen vaihtoehto, muttei pakollinen. Myös avioliittoon mennessään voi säilyttää oman sukunimensä.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]