Minilex - Lakipuhelin

Lapsen sukunimen muuttaminen

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Lapsen sukunimeä voidaan monessa tilanteessa muuttaa alkuperäisestä. Perhesuhteiden muutokset, kuten vanhempien avioituminen tai ero, voivat saada aikaan tarpeen muuttaa myös lapsen sukunimeä. Käytännössä nimi vaihdetaan toimittamalla sukunimen muutosta koskeva hakemus Digi- ja väestötietovirastolle.

 

Päätösvalta lapsen sukunimen muuttamista koskevassa asiassa

Lapsen huoltajien on oltava yksimielisiä lapsen nimenmuutoksesta, jos lapsella on kaksi huoltajaa. Toinen huoltaja ei siis voi omalla päätöksellään muuttaa lapsen nimeä, jos toinen huoltaja vastustaa nimen muuttamista.

Pelkkä huoltajien päätös nimen muuttamisesta ei kuitenkaan aina riitä, vaan riittävän kypsällä lapsella on itsemääräämisoikeus oman nimensä suhteen. Mikäli lapsi on täyttänyt 12 vuotta, ei hänen sukunimeään voida muuttaa ilman hänen omaa suostumustaan. Myös alle 12-vuotiaan lapsen vastustus estää nimen muuttamisen, jos lapsi on niin kehittynyt, että hänen tahtoonsa voidaan kiinnittää huomiota. Lapsen suostumusta nimen muuttamiseen ei tarvita, jos lapsi ei sairauden tai vammaisuuden vuoksi voi ilmaista kantaansa asiassa.

 

Tilanteita, joissa lapsen sukunimen muuttaminen voi tulla ajankohtaiseksi

Käytännössä on tavallista, että lapsi on syntynyt avoliitossa ja lapsen sukunimi on ilmoitettu ennen miehen isyyden vahvistamista. Tällöinhän lapsi on voinut saada vain äitinsä sukunimen. Vanhemmat voivat kuitenkin myöhemmin – isyyden vahvistamisen jälkeen – sopia, että alaikäisen lapsen sukunimi muutetaan isän nimeksi. Tästä voi päättää myös äiti ainoana huoltajana.

Usein alaikäisen lapsen vanhemmat avioituvat ja ottavat yhteisen sukunimen. Jos he ovat yhdessä lapsen huoltajia, he voivat sopia, että lapsen nimi muutetaan heidän yhteiseksi sukunimekseen.

Myös uusperheen lapset voivat saada aviopuolisoiden yhteisen sukunimen, sillä lapsen sukunimen vaihtaminen onnistuu hakemuksella myös silloin, kun lapsen vanhempi avioituu jonkun muun kuin lapsen toisen vanhemman kanssa. Tällöin avioliiton solmivan vanhemman tulee olla lapsen huoltaja, ja myös toisen huoltajan suostumus nimen muuttamiseen vaaditaan, jos lapsella on kaksi huoltajaa.

Jos lapsi esimerkiksi tosiasiassa asuu erisukunimisen vanhemman luona, hänen sukunimensä muutetaan samaksi vanhemman hakemuksesta. Erinimisyyteen voi olla monia syitä. Avoliitossa syntynyt lapsi on esimerkiksi saanut äitinsä sukunimen, mutta asuu eron jälkeen isänsä luona. On myös mahdollista, että lapsi on saanut avioliitossa vanhempiensa yhteisen sukunimen, mutta asuu eron jälkeen äitinsä luona, joka on vaihtanut sukunimekseen tyttönimensä.

Kaikissa näissä tilanteissa lapsen sukunimen muuttaminen hoituu hakemuksella Digi- ja väestötietovirastolle. Hakemuksen tulee olla kirjallinen ja siinä on mainittava haluttu sukunimi. Hakijan tulee ilmoittaa myös perusteet uudelle sukunimelle, ellei se ole selvästi tarpeetonta.

 

Lapsen nimen muuttamista koskevat rajoitukset

Alaikäisen sukunimen muuttamista on kuitenkin rajoitettu eräissä tapauksissa. Muuttamiseen tarvitaan erityinen syy, jos lapsen etu- tai sukunimeä on muutettu kolme kertaa ennen kuin lapsi täyttää 12 vuotta. Muuttaminen on mahdollista vain erityisestä syystä myös, jos nimimuutoksen seurauksena lapsen nimiyhteys vanhempiin katkeaisi tai alaikäisille täyssisaruksille tulisi eri sukunimet.

Lapsen sukunimen muuttaminen voi ajankohtaistua monessa eri tilanteessa. Lapsen sukunimi muutetaan tekemällä hakemus Digi- ja väestötietovirastolle. Alaikäisen nimen muuttamista on kuitenkin eräissä tapauksissa rajoitettu. Nimiasiassa kannattaa huomioida myös päätösvaltaan liittyvät seikat.

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »


Vinkit

  • Jos lapsen sukunimen muuttaminen on tarpeen, asiaa järjestyy Digi- ja väestötietovirastolle tehtävällä hakemuksella.
  • Jos lapsella on kaksi huoltajaa, edellyttää nimen muuttaminen molempien huoltajien hyväksyntää.
  • Myös lapsen mielipidettä kannattaa kuunnella. Nimeä ei voida muuttaa, jos lapsi vastustaa nimen muuttamista ja hänen katsotaan olevan riittävän kypsä ilmaisemaan tahtonsa.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]